Напрегнат първи ден за Борис Джонсън като премиер на Великобритания - след като определи състава на кабинета си и държа първата си реч пред парламента, той проведе и първите си разговори с чуждестранни лидери, сред които и председателя на Европейката комисия Юнкер. Очаквано, Брекзит беше сред основните приоритети, които изтъкна пред депутатите, но заявката му, че обмисля отпадане на предпазната клауза за Ирландия, предизвика остра полемика. На този фон шотландският първи министър Никола Стърджън предупреди с писмо, че обмисля нов референдум за независимост на Шотландия, заради плановете за Брекзит без сделка.

Ново правителство, с подчертано присъствие на евроскептици - кабинетът "Джонсън" започна работата си с 19 нови попълнения. Борис Джонсън произнесе първата си реч пред парламента където изложи стратегията си за Брекзит и посочи, че вече усилено се работи по варианта развод без сделка.

Борис Джонсън, премиер на Великобритания: Разбира се, че предпочитам да напуснем ЕС със сделка и вярвам, че това не е невъзможно. Предложената от предишния премиер беше отхвърлена три пъти, а условията по нея бяха абсолютно неприемливи. Никоя уважаваща себе си държава не би приела подобно споразумение. Нека да е ясно - пътят към сделка минава през премахването на предпазния механизъм за Ирландия.

Главният преговарящ от европейска страна Мишел Барние определи идеята за отпадане на предпазния механизъм като "абсолютно неприемлива". Така все по-реалистичен става план "Б" - Брекзит без сделка.

Въпреки това, британският премиер обеща на депутатите, че страната навлиза в нова, "златна ера", в която ще има по-добри търговски споразумения и по-силна икономика. Обеща и че правата на европейските граждани ще бъдат гарантирани. Намерението си да доведе Брекзит докрай, Джонсън препотвърди и със заявката, че Великобритания няма намерение да номинира свой еврокомисар.

Борис Джонсън обеща Брекзит на 31 октомври с или без сделка

Борис Джонсън обеща Брекзит на 31 октомври с или без сделка

Новият британски министър-председател обеща да реализира напускането на Великобритания на 31 октомври без сделка, ако не бъде договорена нова с Брюксе...