COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Санкции за лекар и работник при фалшив болничен искат работодатели

Отново напрежение между синдикати и работодатели заради заплащането на болничните и вноса на работна ръка. Бизнесът не е съгласен да плаща домашното лечение на служителите и поиска либерален режим при наемане на трудова сила от трети страни. От "Подкрепа" се обявиха против.

Николай Минков
от Николай Минков
16:43, 21.02.2020
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Санкции за лекар и работник при доказване на фалшив болничен, поискаха от бизнеса. Те настояват и за пълна електронизация на процеса, за да може работодателят да научава в деня, в който се издава болничният, а не 3 дни по-късно. И още:

Васил Велев, председател на АИКБ: Ние поддържаме позицията, че държавата трябва да спази уговорката, споразумението, което има за поемане обратно изплащането от НОИ на втория и третия ден болнични, а не както е досега - от четвъртия.

Според работодателите, ако се пресече издаването на фалшивите болнични, НОИ ще има достатъчно ресурс да заплаща истинските.

От "Подкрепа" са категорично против да се променя сегашният режим на заплащане на болничните.

Ваня Григорова, КТ "Подкрепа": Синдикатите не са съгласни с опитите на работодателите да прехварлят първите три дни върху работника или върху фондовете на НОИ.

Единственият вариант, чрез който това може да стане, е чрез увеличаване на осигурителните вноски, но работодателите не са съгласни с това.

Бизнесът призова и за облекчаване на режима за внос на работници от трети страни, тъй като в момента дефицитът на трудова сила и надхвърля 50 000 всяка година.

Васил Велев, председател на АИКБ: Този недостиг не може да се компенсира само с повишаване не производителността. И затова всички държави в ЕС, освен нас, са предприели активни стъпки за облекчаване на процедурите за трудовата емиграция. Ние искаме точно това.

В момента работодателите са длъжни да предложат свободното работно място първо на българи.

Ваня Григорова - КТ "Подкрепа": Това, което искат да направят работодателските организации, е това работно място изобщо да не се предлага на българския работник. Няма как да се съгласим с това. Ако визират обаче "синята карта", която е за висококвалифицирани специалисти, няма как де съгласим с това тяхно предложение. Защото това, което искат, е да се премахне изискването за заплащане.

Предложенията на работодателите ще бъдат внесени за обсъждане в Тристранния съвет следващата седмица, в който те се връщат след няколкомесечен бойкот.

Топ 24
Най-четени
Кола се вряза в карнавално шествие в Германия
Кола се вряза в карнавално шествие в Германия
За пръв път от години Луковмарш не се състоя
За пръв път от години Луковмарш не се състоя