НОВИНИ

Напрежение около 15-ти септември очакват учители заради липсата на нови учебници

Проблеми с преподаването по география в пети клас, и с четенето и математиката в първи клас очакват учители , след като просветното министерство обяви, че нови учебници идната учебна година няма да има, а новите програми ще се преподават със старите. Министерството обяви, че ще има един-единствен нов учебник и той ще бъде по история за пети клас. Ще има ли напрежение и нeясноти около първия учебен ден и какво предлагат учителите, вижте в репортажа на Елиана Димитрова.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:17, 12.04.2016
Чете се за: 01:23 мин.
Още

Най-големи промени в учебния материал има в учебника по история за пети клас. Досега се учеше история на България, отсега нататък ще се учи Античност. Именно затова и единствения издаден нов учебник ще бъде по история. Очаква се да е готов до 30 септември. Не така оптимистично обаче стои въпроса с географията-досега в пети клас се учеше Обща физическа география, сега се добавят и континентите Африка и Антарктида. Ще се справят ли учениците?

Нели Цацева, учител по география, 125-то СОУ
"Те няма да имат никакъв учебник, никакво средство, с което да се подготвят. Вярно в шести клас го има материала, но как ще работят с два учебника, шестокласния, в който има материал за Африка и Антарктида и с учебника за пети клас. Освен това материалът е много труден за възрастта".

Учителите са против изтеглянето на двата континента в пети клас, казват и за че новия и по-труден материал ще са нужни още поне 15 допълнителни часа, които липсват в програмата. На учителите по английски пък министерството вече предложило в пети клас да ползват учебниците за трети и четвърти, които обаче са на много по-ниско ниво.

Тук очакват напрежение и неясноти около 15 септември, като според учителите най-потърпевши ще са най- малките - първокласниците.

Те ще учат по новите програми със старите Буквар,Читанка и Математика. В новата програма има разместени букви и се въвежда събирането с десетици до 100, но големият проблем ще е емоционален.

Жулиета Димитрова, начален учител, 125-то СОУ
"За първи клас това е първият учебник в живота и този учебник се помни за цял живот. Не би следвало децата още на първата стъпка в училище да бъдат обърквани и да бъде създаван хаос в главите им. Какво ще направим, ще дадем на децата старите учебници, след което някога ще има дадем нови учебници".
;

Учителите се притесняват и как чисто практически ще карат тези малки деца да разлистват старите учебници и да търсят например буквата "н", която е минала преди буквата "м".


Венелина Николова, пом.-директор на 125-то СОУ
"Те просто стъпват с такъв трепет в училище и в очакване,че ...да това не е вашия Буквар, сега малко ще го прелистваме напред- назад този буквар, Читанката и нея ще я прелистваме, ама такъв ви бил късмета".


Трябваше да се изчака една година, за да се напишат новите учебници и тогава да влезе в сила новия закон и новите програми, категорични са тук учителите. И го мислят не толкова заради себе си, те имат опита да преподават и без учебници, а заради учениците, които ще бъдат основните потърпевши.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП: Тясното обвързване на ДОСТ с Турция е тревожно
БСП: Тясното обвързване на ДОСТ с Турция е тревожно
Знаят ли учениците как да гарантират сигурността си в социалните мрежи?
Знаят ли учениците как да гарантират сигурността си в социалните мрежи?