НОВИНИ

Напрежение заради завръщане на част от ромските семейства във Войводиново

50 души от ромската махала в село Войводиново ще бъдат настанени в социални жилища. Това обаче са само най-нуждаещите, които имат адресна регистрация в махалата. Останалите имат доходи и възможности да си плащат квартирите, категорични са от община Марица. Решението беше взето на среща с участието на жители на Войводиново, изселените роми, полицията, администрацията на община Марица, областната управа на Пловдив. Междувременно близо 300 души от селото остават без работа, след като снощи завод за месо изгоря напълно. Разследването на причините за пожара ще започне, след като огънят бъде изцяло потушен.

bnt avatar logo
от Росица Колева
19:12, 11.02.2019
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

За срещата в сградата на община Марица пристигнаха около 20 жители на село Войводиново заедно с кмета Тосев и десетина изселени роми, които бяха придружавани от двама представители на фондация "Рома". До сериозно напрежение не се стигна, но и двете страни останаха на непримирими позиции.

Недельо Колев- жител на с.Войводиново: На цялото село решението е това да не се връщат. Това е решението. Ние сме тука за това да живеят, както трябва.
Надежда, жител на махалата в с. Войводиново: Те казват, че са незаконни къщите, ако има някакъв начин да ги направят законни и да си плащаме и ние тогава данъци, всичко и пак да си живеем на същото място.

В селото като опасни вече бяха премахнати 19 постройки, за други 17 са издадени заповеди за събаряне, които в момента се обжалват.

Днес от общината са поискали държавна подкрепа за настаняването в социални жилища на 50 от най-нуждаещите се лица.

Димитър Иванов - кмет на общ Марица: Тези жилища, които са в село Войводиново на горещия терен, в момента са с изпочупени прозорци, изпочупени врати, няма ток, няма вода така че не е редно хората да ги оставим на улицата.
Евелина Божикова, юрист в община Марица: Идеята да бъдат настанени част от хората във фургони лично аз не я виждам като реалистична това да стане на територията на Войводиново, защото според мен напрежението би ескалирало неимоверно.

Утре предстоят нови разговори в областната управа. Започват и проверки на домовете, в които ромите са адресно регистрирани.

;

По време на днешната среща спор предизвикаха и подхвърлени обвинения, че пожарът във фабриката за месо е бил умишлен.

От пожарната обаче са категорични, че до момента няма данни за умишлен палеж.

Комисар Георги Мангараков - директор на РДПБЗН - Пловдив: След като бъдат потушени пламъците с колегите от полицията ще влезем и ще разгледаме детайлно всяка част от самата площ на обекта....От там ще тръгнем за възможни версии. Докато не сме сигурни, не можем да кажем какво ще бъде.

Според собственика на предприятието не може да се говори за умишлен палеж. Цеховете са застраховани, но дълго време заводът няма да работи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премахнаха името Македония от сградата на правителството в Скопие
Премахнаха името Македония от сградата на правителството в Скопие
Военен хеликоптер падна в жилищен квартал на Истанбул
Военен хеликоптер падна в жилищен квартал на Истанбул