НОВИНИ

Напрежението власт-медии - говорят медийните експерти

В студиото на „Денят започва“ бившият председател на медийния регулатор Съвет за електронни медии проф. Георги Лозанов заяви, че досега нито едни управляващи не са приели обстоятелството, че медиите не са в техните ръце. Мария Стоянова, също бивш председател на СЕМ и понастоящем негов член, добави, че взаимодействието между властта и медиите не може да се регулира само от законови норми, но трябва да се регулира и от морални такива. В студиото на „Денят започва с култура“ главният редактор на „Медиапул“ Стояна Георгиева заяви, че поведението на Антон Тодоров и Валери Симеонов в „Нова телевизия“ е било недопустимо, но по-страшни са невидимите посегателства срещу медиите. Журналистът Асен Григоров сподели, че не би приел езика на двамата политици като заплаха, но той показва арогантност и липса на възпитание. Според проф. Антоний Тодоров това е поредният случай на посегателство над медиите.

bnt avatar logo
от БНТ
09:50, 11.10.2017
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Доц. Лозанов припомни, че още първият медиен регулатор НСРТ е осигурил законово независимост на медиите от политиците, но това е обстоятелство, което до ден днешен се приема трудно от някои властимащи.

доц. Георги Лозанов: Когато спечелиш изборите, не печелиш управление на този сектор. Това нещо се случи по документи, частично се случва в реалността, но в себе си нито едни управляващи досега вътрешно не са готови да приемат това обстоятелство, че медиите не са в техните ръце.

Конкретния случай с Антон Тодоров и журналиста от „Нова телевизия“ Виктор Николаев, Лозанов определи като „особен“, тъй като индиректно се е било намекнато, че властта може да диктува кой да бъде на екран и кой - не. Доц. Лозанов допълни, че няма независимост на медиите дори на законово ниво - като финансиране и като права на журналистите.

доц. Георги Лозанов: Собствениците на медии са абсолютно убедени в себе си, че на журналиста като негов работник, служител може да му диктува поведение. Резултатът е, че журналистическата професия девалвира и вече няма този авторитет и възможността на журналиста да защитава себе си.

Мария Стоянова, бивш председател на СЕМ и понастоящем негов член, напомни, че целта на четвъртата власт е да регулира и следи останалите три, но за тази цел не бива да се допуска смесването им.

Мария Стоянова, член на СЕМ: И тук стигаме до един друг проблем, който в България беше допуснат, а именно - представители на едната от трите власти да извършват шпагат в четвъртата власт, която трябва да контролира другите три. Така депутати, които са представители на законодателната власт, всъщност стават журналисти, които трябва сами да контролират собствената си дейност.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ, Япония и Южна Корея проведоха нощно военно учение
САЩ, Япония и Южна Корея проведоха нощно военно учение
Каталуния: независимостта ще почака - коментари в западния печат
Каталуния: независимостта ще почака - коментари в западния печат