COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Продължава недоволството срещу промените в приема след 7 клас

Недоволство срещу промени, предлагани от образователното министерство, което предлага постепенно административно увеличаване на приема в професионалните гимназии. Целта според образователния министър е в тях да се обучават повече ученици, за да се осигуряват повече кадри за бизнеса. Конкретният пример е от Враца, където родители и ученици протестираха срещу промяната, която ограничава приема в елитните гимназии.

от Альоша Шаламанов
17:45, 26.01.2018
Чете се за: 00:45 мин.
Животът

С около 1000 са намалели учениците в община Враца през последните 6 години. Местният бизнес изпитва остър недостиг на специалисти със средно образование.

Иво Върганов, собственик на фирма: Враца е нетен донор на млади деца и на млади хора, които завършат тук средното си образование, продължават висшето си някъде другаде и въобще не се връщат в нашия град.

В опит да задоволят нуждите на бизнеса областната управа и общината предлагат догодина в града да има по-голям прием в професионалните, за сметка на елитните гимназии. Родители и ученици обаче не са съгласни.

Гергана Николова - ученичка: Искам сестра ми също да може да учи в профилирана паралелка, да стане адвокат или доктор. А не да я правим в някой от техникумите и да не може да избере какво да прави.
Цветан Илиев, родител: Процесиите са много важни, но разпределението трябва да става на база на свободния избор.

Според министър Красимир Вълчев при обсъждането на приема в гимназиите за област Враца е намерен баланс. По думите му в следващите години всички деца ще имат по-голяма нужда от диплома за квалификация.

Красимир Вълчев - министър на образованието: При променящ се пазар на труда, при недостига на работна сила, който се очаква да се задълбочи в България ние имаме нужда от увеличаване на броя на учениците с професионално образование.

Вълчев обясни, че приемът в гимназиите се определя на областно ниво, според нуждите на съответния регион.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пътна полиция с акция в малките населени места
Пътна полиция с акция в малките населени места
ТОП 5: Районите, които произвеждат най-предпочитаните вина в Югозападна България
ТОП 5: Районите, които произвеждат най-предпочитаните вина в Югозападна България