НОВИНИ

Продължава недоволството срещу промените в приема след 7 клас

Недоволство срещу промени, предлагани от образователното министерство, което предлага постепенно административно увеличаване на приема в професионалните гимназии. Целта според образователния министър е в тях да се обучават повече ученици, за да се осигуряват повече кадри за бизнеса. Конкретният пример е от Враца, където родители и ученици протестираха срещу промяната, която ограничава приема в елитните гимназии.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
17:45, 26.01.2018
Чете се за: 00:45 мин.
Още

С около 1000 са намалели учениците в община Враца през последните 6 години. Местният бизнес изпитва остър недостиг на специалисти със средно образование.

Иво Върганов, собственик на фирма: Враца е нетен донор на млади деца и на млади хора, които завършат тук средното си образование, продължават висшето си някъде другаде и въобще не се връщат в нашия град.

В опит да задоволят нуждите на бизнеса областната управа и общината предлагат догодина в града да има по-голям прием в професионалните, за сметка на елитните гимназии. Родители и ученици обаче не са съгласни.

Гергана Николова - ученичка: Искам сестра ми също да може да учи в профилирана паралелка, да стане адвокат или доктор. А не да я правим в някой от техникумите и да не може да избере какво да прави.
Цветан Илиев, родител: Процесиите са много важни, но разпределението трябва да става на база на свободния избор.

Според министър Красимир Вълчев при обсъждането на приема в гимназиите за област Враца е намерен баланс. По думите му в следващите години всички деца ще имат по-голяма нужда от диплома за квалификация.

Красимир Вълчев - министър на образованието: При променящ се пазар на труда, при недостига на работна сила, който се очаква да се задълбочи в България ние имаме нужда от увеличаване на броя на учениците с професионално образование.

Вълчев обясни, че приемът в гимназиите се определя на областно ниво, според нуждите на съответния регион.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Внезапно ни напусна журналистката Мариана Великова
Внезапно ни напусна журналистката Мариана Великова
Музеят Гугенхайм иска да заеме златната тоалетна на Тръмп
Музеят "Гугенхайм" иска да заеме златната тоалетна на Тръмп