НОВИНИ

Народната партия в Испания с нов лидер

Испанската консервативна Народна партия има нов лидер, след като мегаскандал за корупция свали от власт предишният - премиерът Мариано Рахой. Кабинетът на Рахой падна на 1 юни с вот на недоверие. Новият лидер е 37-годишният депутат Пабло Касадо. Решението беше взето на извънреден конгрес в Мадрид.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:39, 21.07.2018
Чете се за: 00:51 мин.
По света

На извънредния конгрес на Народната партия Пабло Касадо получи 1701 гласа срещу 1250 за основната му съперничка Сорая Саенс де Сантамария. Тя беше вторият човек в кабинета Рахой и днес призна поражението си. Новият лидер е с твърд подход към каталунските сепаратисти, обяви се за икономически подем чрез по-висока производителност на труда и по-ниски данъци. Сега той трябва да върне подкрепата за партията с поглед към местните и европейските избори догодина.

Пабло Касадо - лидер на Народната партия: Народната партия се завърна след тези вътрешни избори. Няма да губим и минута повече в разговори за себе си. Трябва отново да заговорим за испанците, да им кажем, че сме тук, че отново сме готови да водим нашето общество.

Досегашният лидер Мариано Рахой ръководеше партията от 2004 г., а правителството - от 2011-та. Скандалът, който костваше властта и кариерата му, се разигра около таен фонд, който Народната партия управлява от 1999 г. до 2005 г.

Лидерът на социалистите Педро Санчес обвини Рахой, че не е поел отговорност, предизвика вот на недоверие и стана премиер с подкрепата на левите радикали от Подемос, каталунските сепаратисти и баските националисти.

Мариано Рахой - бивш лидер на Народната партия: Днес не управляваме защото левицата и крайната левица отчаяно искаха да прекъснат работата ни, която с успеха си бъркаше техните интереси. Наложи се да влязат в правителството през задната врата, защото испанският народ не ги пусна през парадния вход.

Изборът на Касадо бележи завой на дясно и смяна на поколенията в Народната партия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверка на БНТ: Кой контролира правилата за безопасност в аквапарковете?
Проверка на БНТ: Кой контролира правилата за безопасност в аквапарковете?
Пуснаха двама от задържаните надзиратели във Варна
Пуснаха двама от задържаните надзиратели във Варна