НОВИНИ

Народният театър "Иван Вазов" обедини в асоциация балканските национални театри

Националните театри на Балканите с фестивал, на който да представят спектаклите от своите афиши. Форумът ще се провежда на всеки две години, а първото издание ще бъде през 2020 г. в София. Днес представители на България, Македония, Албания, Косово, Словения и Румъния подписаха документ, с който положиха основите на Асоциацията на балканските национални театри. Новата организация даде и възможност за по-добро опознаване и съпоставка на културните институции.

Айше Сали
от Айше Сали БГНЕС
18:30, 10.03.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:08 мин.
Още

Живеем близо един до друг, имаме много общи неща, но се познаваме малко. Оказа се, че определението за хората на Балканите, важи с пълна сила и в изкуството. По пътя към промяната днес поеха ръководителите на първите сцени на полуострова. Директорът на Народния театър пък изпълни обещание, което даде при поемането на поста - създаването на Форум на балканските театри.

Мариус Донкин, директор на Народния театър: По този начин бихме могли да изпратим и много послания от страна на т. нар. "Барутен погреб" - Балканския полуостров към света за нещата, които му липсват и които са много различни от това нещо - творчеството, любовта и красотата.

"Нов театър с нова публика". След основния ремонт на Националния театър в Румъния младежите в залите стават все повече, а една от шестте сцени е предоставена за спектакли на актьори до 35-годишна възраст.

Адриана Попеску, Национален театър на Румъния": Младата публика идва с идеята, че това е консервативен театър , но в същото време може да говори с нея по нови начини.Те идват в театър, който чувстват като свой. Имаме повече от 30 заглавия в репертоара, като 15 от спектаклите са на млади драматурзи. Сред заглавията ни са били постановки на Александър Морфов и Христо Бойчев, но би ми било интересно да разбера дали и колко представления по румънски автори се играят в България.

И докато в Букурещ търсят нови заглавия, то в Тирана залагат на добре познатото.

Хервин Чули, директор на Националния театър в Албания. Миналата вечер имахме премиера на спектакъла "Макбет". Това, което ме радва, е, че през последните години имахме изключително добра публика. Създадохме спектакли по класически произведения, които албанците харесват най-много. Сред тях са заглавия на Чехов, Молиер, Шекспир. Една от най-големите ни мечти е да направим сезон с балканска драматургия.

Първият фестивал на балканските театри ще бъде у нас през 2020 г. Тогава се навършват и 170 години от рождението на Иван Вазов. Идеята форумът да се провежда през две години и всеки път страната домакин да е различна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задръствания по малките улички в центъра заради пешеходна зона на бул. Витоша
Задръствания по малките улички в центъра заради пешеходна зона на бул. "Витоша"
Лионел Меси стана баща за трети път
Лионел Меси стана баща за трети път