НОВИНИ

Нарушават ли се правата на шофьорите при ограниченията за движение на ТИР-ове

От Съюза на българските транспортни работници предупреждават, че ще протестират, ако не бъде отменена заповедта на Агенция „Пътна инфраструктура“ за спиране от движението в летните дни на тежкотоварните автомобили. Те настояват да бъдат отменени и забраните за движение на ТИР-ове в петък и почивните дни.

bnt avatar logo
от БНТ
07:24, 01.06.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

От Съюза на българските транспортни работници казаха, че ако не бъде намерено общо решение на проблема с Агенция "Пътна инфраструктура" са готови дори да затворят главни пътища.

Александър Стамболийски, зам. председател на Съюза на българските транспортни работници: „Нарушават правата на шофьорите, нарушава се правото на труд на шофьорите. С тези забрани. Това реално е нарушение на законодателството в България. Пречи ни се да работим, за леките коли може да вървят и автобусите. За нас не може. Няма паркинги, където да паркираме, по магистралите по принцип не пречим. Как може ти да седиш 7-8 часа на едно место и после да гониш ферибот за Италия примерно. Няма как да стане, да го хванеш".
;

Много от шофьорите търпят загуби, защото има фирми, които заплащат за брой изминати километри, казаха от съюза. Освен това се удължава престоят им в чужбина, което е допълнителен разход.

Александър Стамболийски, зам. председател на Съюза на българските транспортни работници: „В чужбина издръжката на един шофьор не е по-малко от 20 евро, което е значителна сума, сметната сума за дните, които престояват там шофьорите”.

Шофьори се оплакаха, че няма никакви условия и паркинги, където да чакат, докато е в сила забраната.

"Нито има заведения, нито има тоалетна, няма нищо. Стоиш на пътя и чакаш да минат 6 или 8 часа”.

От Съюза на българските транспортни работници казаха, че настояват да бъде изготвена предварителна програма, кога ще се спират тежкотоварните автомобили, така че шофьорите да могат да планират своите курсове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва Капана фест
Започва "Капана фест"
Ремонтът на Аспаруховия мост приключва до 15 юни
Ремонтът на Аспаруховия мост приключва до 15 юни