НОВИНИ

Нарушение и при втората матура за зрелостниците и седмокласниците

52 хиляди дванайсетокласници и 59 хиляди седмокласници се явяват днес на изпит-зрелостниците на втора матура,при която избират от 13 предмета, а седмокласните на изпит по математика, който е и вход за гимназиите. Сериозно нарушение беше допуснато днес в столичното 119-то училище. В 8 часа и 3 минути, след началото на матурата, телевизионен екип беше в училището и предаваше на живо пред стая с ученици. Присъствието на външни лица в училищата е категорично забранено от Наредбата за провеждане на матурите през целия ден на изпита. Според министър Кунева матурите не са компрометирани.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:11, 20.05.2016
Чете се за: 01:19 мин.
Още

В 7 часа и 10 минути в министерството беше изтеглен вариант 1 за матурата. Днес зрелостниците се явяват на втора матура, която включва 13 предмета. Най-голям е изпита по биология-явяват се над 16 хиляди души, следват географията и английския. Най-малко зрелостници са пожелали да се явят на изпит по италиански език. Рано сутринта попитахме министър Кунева за коментара й на факта, че прокуратурата търси началото на престъпната схема за купуване на матури, разкрита от БНТ, в министерството.

Меглена Кунева,министър на образованието и науката
Аз не съм видяла, това което вие казвате така че няма да го коментирам, ако видя официално изявление тогава ще коментирам. При всички случаи сътрудничество от наша страна, всичко е на разположение, тука през цялото време беше на икономическа полиция представител също така.


Към 8 часа и 3 минути, след като изпита вече беше започнал, стана ясно,че телевизионен екип предава на живо от коридора на 119-то училище пред стая с ученици. Наредба номер 3 на просветното министерство за провеждане на матурите, член 8 обаче категорично забранява през целия ден на изпита всякакви външни хора да влизат в училищата. Допускат се само зрелостници, служебни лица за провеждане на изпита, до трима родители, квестори, учители- консултанти. Според министър Кунева обаче това не е компрометирало матурите.

Меглена Кунева, министър на образованието и науката
Има наредба в този смисъл,наредбата има както всеки нормативен акт и дух и буква.Буквата на наредбата в собствения смисъл не допуска влизането на външни лица след този определен час, но духа на наредбата е да се дава прозрачност, да се дава гаранция ,че всичко е справедливо.

Влизането не е разрешено от министерството, каза още Кунева, а от директора. В 119-то училище доскоро директор беше зам. министър Стаматов, който каза, че и преди там са пускани камери. Кунева добави, че случая ще се разгледа и който е превишил правата си ще понесе отговорност. Към 10 часа започнаха да излизат и първите зрелостници. В 7-мо училище имаше матура по биология.

Добромира Янева, 12 клас
Трудно ли беше? Ами не, който си е учил беше лесно.Затрудни ли те някой въпрос? Да, имаше трудни въпроси, но повечето бяха добре.

Стефани, 12 клас
Добре се справихме. Защо биология избра? Защото е най-лесно.Мислиш ли ? Горе-долу, да !

Седмокласниците все още решават задачи по математика и ще излязат към 13 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-големият ветроход в света акостира в пристанище Бургас
Най-големият ветроход в света акостира в пристанище "Бургас"
Разпитват Салах Абдеслам - основния заподозрян за атентатите в Париж
Разпитват Салах Абдеслам - основния заподозрян за атентатите в Париж