НОВИНИ

​НАСА огласи панорамно видео от Марс

Американската космическа агенция (НАСА) огласи панорамно видео от Марс, направено на червената планета от марсохода Curiosity (Любопитство), съобщи агенцията на официалния си сайт.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:22, 11.02.2019
Чете се за: 00:27 мин.
Още
​наса огласи панорамно видео марс

Марсоходът се е спуснал от хребета Вера Рубин, намиращ се в планината Еолид, след повече от година престой там. Преди да се премести, машината направила панорамен видеозапис на района на 360 градуса. Следващата година „Любопитко“ ще посвети на изследването на отлаганията на глина в района. НАСА е подготвила видеото от материала, получен от марсохода на 19 декември.

Curiosity кацна на Червената планета през 2012 г. в района на кратера Гейл, където са ясно видими слоевете на марсианската почва, които разкриват геологическата история на планетата.

Основното в мисията на „Любопитко“ е извършването на детайлни геологически и геохимически изследвания, проучване на атмосферата и климата на планетата, търсене на вода или следи от нейното присъствие. . Тези данни ще помогнат да се определи дали Марс някога е бил пригоден за живот и има ли на планетата места, където днес са пригодни за живот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са големите победители на тазгодишните награди Грами?
Кои са големите победители на тазгодишните награди "Грами"?
Очаква ни слънчев и топъл ден, от утре застудява
Очаква ни слънчев и топъл ден, от утре застудява