НОВИНИ

Наш емигрант дарява 1 млн. долара за гимназия в Лом

Безпрецедентно дарение от един милион долара за българска гимназия. Парите са завещани от наш емигрант и ще бъдат използвани за стипендии на завършили училището ученици, които ще продължат обучението си в университети в Съединените щати и Европа.

bnt avatar logo
от Ради Стоянова
18:32, 10.03.2017
5562
Чете се за: 00:49 мин.
Още

Внушителното дарение от един милион долара е на Андрей Георгиев. Той е роден в София, но е завършил гимназия „Найден Геров" в Лом. Емигрира в Съединените щати в средата на миналия век. Там работи като лекар. А новината за дарението му дошла наскоро от адвокатска кантора.

Теодор Йончев, директор на гимназия "Найден Геров" - Лом: Ние тепърва ще изработим правила, по които ще се отпуска стипендия, която - естествено - ще носи името на дарителя.

Критериите за отпускане на стипендии ще гарантират, че парите ще се изразходват по волята на дарителя.

Даниела Борисова, председател на училищното настоятелство: Ще съществува и от наша страна една подкрепа по отношение на прозрачността на процедурите, по които ще се определят съответните стипендианти и прозрачност по отношение разходване на сумите за стипендии.

Сумата ще бъде преведена след разкриване на специална валутна сметка. И макар те да не са все още факт, новината развълнува всички.

Ясен Йорданов, родител: Естествено, радвам се като родител на дъщеря в трети клас, на която ѝ предстои да учи в средно училище. Като трето поколение завършил ломската гимназия се гордея невероятно.

Гимназия „Найден Геров" е на 139 години, а сред възпитаниците й са много именити българи.

Теодор Йончев, директор на гимназия "Найден Геров" - Лом: Преди около половин век славата ѝ е била национална, сега е само регионална, но училището е едно от най-добрите в област Монтана и това го показват резултатите от матурите на нашите ученици.

Тази година за гимназията предстои ремонт за над два милиона лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деница Златева:  Искаме да бъдем активен участник в процеса на реформиране на ЕС
Деница Златева: Искаме да бъдем активен участник в процеса на реформиране на ЕС
Две големи села в община Сандански вече предлагат всички административни услуги
Две големи села в община Сандански вече предлагат всички административни услуги