НОВИНИ

Открихме забравен български спътник в Космоса, ще е там още 14 хиляди години

България намери изгубения спътник "Интеркосмос". Той е първият български апарат, изпратен в космическото пространство преди 35 години. Дълги години от БАН смятаха, че спътникът вече не е в космическата орбита.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков Оператор: Росен Петрински
19:37, 18.03.2016
6733
Чете се за: 01:09 мин.
Още

Спътникът е конструиран в България на базата на стандартната съветска серия сателити "Метеор". Апаратите в него, обаче са дело само на родни учени. Създаден е, за да бъдат направени изследвания на лъчения и заредени частици, космическата плазма и различни химически явления и процеси.

Проф. дфн Цветан Дачев, Институт за космически изследвания и технологии - БАН: Спътникът беше активен около две години, което беше върха на технологиите, по онова време, защото на борда има слънчеви панели и акумулатори, който я натрупват тази енергия.

След това нашите учени предположили, че апаратът вече не е активен и се е самозапалил в космоса. Вчера обаче разбрали, че апаратът "България 1300" все още е в космоса на височина от близо 900 километра.

Чл.кор. проф. д.т.н. инж. Петър Гецов, Институт за космически изследвания и технологии - БАН - Ако говорим за използване на научната апаратура, тя отдавна е прекратила действието си.

Учени от Русия имали желание да възстановят 12-те космически апарата на спътника "България 1300", който преди десетилетия давал ценна информация за различни процеси в космоса. Проф. Йорданка Семкова е създател на анализатор на масата и енергията на йоните в атмосферата. Тук /архивните кадри/ я виждате като току-що постъпил инженер в БАН.

Проф. дфн Йорданка Семкова, Институт за космически изследвания и технологии - БАН: Резултатите на някои от експериментите са изключително интересни и досега се цитират работите на наши колеги.

Днес професор Семкова продължава научната си работа. Неин прибор е част от "Екзомарс", който излетя към Червената планета преди дни. Едва ли скоро България ще има възможност да изпрати собствен летателен апарат в космоса, но поне знаем, че там някъде е спътникът създаден в чест на 1300 години България.

Проф. дфн Цветан Дачев, Институт за космически изследвания и технологии - БАН: При неговата маса, възможности и площ има възможност да се предскаже, слънчевата активност - отговорът е, че той ще се намира там още 14 хиляди години.

И някога може би ще бъде открит от космически археолози, който благодарение на спътника ще научат повече за нас. Българите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Окончателно: от неделя връщат мигрантите от Гърция в Турция
Окончателно: от неделя връщат мигрантите от Гърция в Турция
Против легализацията  на марихуаната
Против легализацията на марихуаната