НОВИНИ

Наши командоси „спасиха заложници“ по време на „Бриз 2017“

Пети ден се провежда военноморското учение “Бриз 2017” съвместно със страни членки на НАТО. Операциите се разиграват в териториалните води на България и в полигони. В учението участват 20 бойни и спомагателни кораби и катери, една подводница, четири самолета, два вертолета и над 1700 военнослужещи от българските военноморски сили и партньорите в Алианса. Наш екип успя да заснеме една от най-интересните операции - обезвреждане на терористи, завладели кораб.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петър Дойкински
15:41, 18.07.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Операцията по обезвреждане на терористи, завладели кораб, се проведе за първи път съвместно с партньорите от НАТО и група командоси от Кралската морска пехота на Великобритания. В конкретния случай, морските пехотинци трябваше да противодействат на две въоръжени лица, превзели рибарски плавателен съд. С две бързоходни лодки и хеликоптер командосите атакуваха кораба, за да спасят заложниците. Как премина операцията, разказва едно от главните действащи лица.

капитан-лейтенант Георги Калинов, Морски специален разузнавателен отряд:
Бяха задържани терористите, след като бяха оказали съпротива, но положението беше овладяно. Операцията премина без жертви. Имаше намерени веществени доказателства, които бяха иззети и предадени на касаещите ги органи.

Нашите военнослужещи се надяват по-често да има съвместни учения с чуждестранни групи, за да трупат повече опит и да са подготвени за изпълнението на операции в чужбина.

капитан-лейтенант Георги Калинов, Морски специален разузнавателен отряд:
Имаме проблеми, които касаят не толкова подготовката на личния състав, колкото самото оборудване. Част от нещата са морално остарели – други не са съвместими със стандартите на НАТО. Това е проблем на цялата армия.

До края на годината трябва да пристигнат нови бързоходни лодки, които вече са поръчани и ще се доставят от САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина големият български диригент Михаил Ангелов
Почина големият български диригент Михаил Ангелов
Хиляди туристи остават блокирани по ръкавите на Халкидики
Хиляди туристи остават блокирани по ръкавите на Халкидики