НОВИНИ

Нашият участък от "Турски поток" трябва да влезе в експлоатация до края на 2020г

Българският участък от газопровода "Турски поток" трябва да влезе в експлоатация до края на 2020 година. Това заяви в студиото на "Още от деня" зам.-председателят на енергийната комисия Валентин Николов. Той направи уточнение, че тръбата няма да е продължение на "Турски поток", а допълваща инфраструктура, в която "Турски поток" иска да се влее. По думите на Николов според предпроектното проучване до 48 милиарда кубически метра газ може да минават през България като транзит.

bnt avatar logo
от БНТ
18:52, 05.02.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Валентин Николов заяви, че миналата година е имало представяне в ЕК на предпроектното обследване, което ще има тази тръба с насока Турция - Сърбия и отделно дали газовия хъб Балкан има икономическа визия за това, което ще се случи.

Ясен е вече и собственикът на тази тръба - това е "Булгартрансгаз", което е изцяло българско дружество.

"Държа да уточня, че това не е продължение на "Турски поток", това е допълваща инфраструктура, в която "Турски поток" иска да се влее. Защото при условие, че тръбата е наша, ние сме направили търг, той вече е спечелен. Капацитетът на сръбската и турската граница вече е заявен. Вътрешната нормена възвращаемост вече е изпълнена. Няма да има проблем с финансиращи и кредитиращи институции, които ще финансират тази тръба", заяви Николов.

В края на 2020 година проектът трябва да влезе в експлоатация.

Николов коментира и новината, че процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" също е в ход.

По думите му единственият проблем пред такъв голям проект е политическият риск, ако е голям той отблъсква инвеститорите.

България ще участва в проекта като държава заедно с всичките активи, които в момента се оценяват. Цялата инвестиция трябва да бъде не повече от 20 млрд, заяви Николов и подчерта, че който предложи по-малко, "получава бонус точки".

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
24-часова национална стачка във Франция
24-часова национална стачка във Франция
​Бетоновоз се преобърна във Варна
​Бетоновоз се преобърна във Варна