НОВИНИ

Насилие в Иран, нови жертви при протестите, които не стихват вече 5 дни

Най-малко 22 души са загинали, 450 са арестувани в провинция Техеран. Аятолях Хаменей обвини враговете на Ислямската република в създаване на безредици. Той направи първото публично изявление от началото на антиправителствените протести в Иран. Реакцията на Европейския съюз- Брюксел очаква правото на свободно слово в Иран да бъде гарантирано.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:40, 02.01.2018
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Според иранската държавна телевизия загиналите в антиправителствените протести са най-малко 12. Шестима са убити при опит да вземат оръжие от полицейско управлeния на провинция Исфахан.

За първи път от началото на размириците, върховният лидер на Ислямската република направи изявление. Аятолях Хаменей обвини за проблемите враговете на Иран.

Аятолях Али Хаменей: Върховен лидер на Иран: "Вижте тези инциденти през последните дни! Тези, които са против Ислямска република Иран, тези които разполагат с пари, оръжия, политически и разузнавателни средства, обединяват усилия, така че да могат да създадат проблеми за режима в Иран, за Ислямската република. Искам да говоря на хората по тези въпроси, когато настъпи подходящото време".

Израелският премиер Нетаняху приветства антиправителствените протести в Иран, но нарече Смехотворни обвиненията, че зад тях стои Израел.

Протестите са възможност не заплаха, каза смятаният за умерен президент Роухани.

Хасан Роухани,президент на Иран": Това което се случи последните дни,на повърхността изглежда заплаха,но ние трябва да го обърнем във възможност.Не всички излезли на улицата са се подчинили на чужди държави.Трябва да видим какъв е проблемът.Проблемите на протестиращите не са само икономически, те имат и други искания".

Арестуваните демонстранти в Иран могат да получат смъртни присъди. Според медиите, те са стотици. Предупреждението е на ръководителя на Революционния съд в Техеран. Очаква се, задържани да бъдат обвинени в действия срещу националната сигурност.

Американският президент нарече управляващите в Иран " жестоки и корумпирани". Съединените щати следят за нарушаване на човешките права, писа Тръмп в Туитър.

Европейският съюз очаква правото на свободно слово в страната да бъде гарантирано.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес е последният ден от коледната ваканция на учениците
Днес е последният ден от коледната ваканция на учениците
Вандали потрошиха спирки  и автомати за билети във Варна
Вандали потрошиха спирки и автомати за билети във Варна