НОВИНИ

В Лондон показват наследството на Нелсън Мандела

Поглед към Лондон, където е открита изложба на вещите на Нелсън Мандела. Как го помнят неговите наследници и какъв е бил във всекидневието си борецът за свобода и президент на Южна Африка?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:45, 09.02.2019
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Първият чернокож президент на Южна Африка, борец срещу апартейда, носител на Нобел за мир. Няма човек, който да не е чувал за Нелсън Мандела, но много по-малко се знае за най-личната част от живота му. Лондонски музей събира 150 експоната, дарени от семейството му, които оформят едно своеобразно пътешествие през живота на Мандела.

Като човек, прекарал близо три десетилетия в затвора, времето безспорно се е превърнало в изключително важно за него. Неслучайно той никога не се разделял с любимия си часовник.

Мандла Мандела, внук на Нелсън Мандела: Не го сваляше от ръката си, а преди да почине ми го подари. Дядо ми беше изключително точен, ценеше своето време и това на останалите хора. Никога не закъсняваше. А независимо в коя точка на света се намираше, часовникът му винаги показваше южноафиканско време. В семейството много му се смеехме за това, но всъщност така той винаги е оставал близо до дома.

Билети от важни пътувания, подаръци от различни политически фигури и някои от най-интересните дрехи на Нелсън Мандела, са само част от експозицията. Сред най-любопитните е костюмът, с който е облечен по време на откриването на сесията на парламента през 96-а година.

Мандла Мандела, внук на Нелсън Мандела: Дядо може и вече да не е сред нас, но знам, че борбата му продължава. Той беше отдаден на битката за справедливост, за мир и за равенство.

Лондон е само първата спирка на изложбата, която след това ще обиколи още няколко европейски столици, преди да стане постоянна експозиция в родното село на Нелсън Мандела.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест срещу закриването на кардиохирургията в Бургас
Протест срещу закриването на кардиохирургията в Бургас
Вандалски прояви оставят стотици семейства без електричество
Вандалски прояви оставят стотици семейства без електричество