НОВИНИ

Настроенията в Канада за политиката на новия американски президент

Тази седмица Канада преживя терористично нападение срещу джамия, при което загинаха петима души. Някои видяха в нападението връзка с "отворената" политика на правителство към имигрантите. Канадският премиер Трюдо е категоричен, че страната му няма да променя политиката си за прием на бежанци, заради указа на Тръмп. Как ще съжителстват Канада и Съединените щати при управлението на Доналд Тръмп?

bnt avatar logo
от Владо Диков
08:41, 05.02.2017
Чете се за: 01:11 мин.
По света

Канадците приемат действията на Доналд Тръмп, като президент на Америка спокойно, без излишни емоции. Това, обаче не означава, че са безразлични и безучастни към действията на новия господар в Белия дом. Най-активните предпочетоха да се включат директно в протестите в Ню Йорк, Филаделфия или Бостън.

Протести на женски организации, гей общество, религиозни или антирасистки общности се проведоха в Монтреал, Отава, Ванкувър, Торонто и други канадски градове. В интерес на истината "розовите шапки" не набраха популярност и до сериозни сблъсъци или вандалски изстъпления не се стигна. За сравнение, че ученическите и студентски протести, срещу увеличението на таксите за обучение, преди година бяха далеч по-мащабни и многобройни.

Канада отвори врати, в отговор на забраната за мюсюлмани да посещават САЩ и реакцията не закъсня: стрелба в джамия в Квебек. Невинни жертви, застреляни по време на молитва. Нападението бе определено, като терористичен акт и веднага осъдено от целия здравомислещ свят. Той, обаче постави на изпитание устоите и принципите, по които е изградено канадското общество.

Канадците добре разбират, че терористични атаки ще има и в бъдеще, но че как и до колко обществото е готово да им противостои адекватно, зависи те да се ограничат до минимум. За съжаление, Канада очакваше по-бърза и навременна реакция на атентата, лично от американския президент, логично за две толкова близки страни.

Указът на Тръмп, за започване строежа на петролопровод от Албърта за САЩ, предизвика гневни протести най-вече на коренното население - индианците, по подобие на протестите в Северна и Южна Дакота. Фактът, че строежът е поверен изцяло на американски компании, като дори стоманата за тръбите ще идва от юг не предизвиква възторг в канадските бизнес среди.

Не са спокойни за своето бъдеще и работниците от автомобилните филиали на "Форд" и "Дженерал мотърс" в Уиндзор и Ошауа. Накрая ми се иска да кажа няколко думи за отношението на канадския премиер Джъстин Трюдо към своя новоизбран колега. За разлика от редица световни политици с голям опит, които открито заставаха срещу Тръмп, преди изборите, поставяйки се в абсурдна ситуация сега, младият Трюдо избра умерен, дипломатичен, делови подход, който и в най-пълна степен отговаря на настроенията и отношението на собствения му народ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-малко незаконна сеч в Югозападното горско предприятие
По-малко незаконна сеч в Югозападното горско предприятие
Общините с искания и пред служебното правителство
Общините с искания и пред служебното правителство