COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

​НАТО и търговията бяха в центъра на дискусиите по време на срещата Меркел-Тръмп

НАТО и търговията бяха в центъра на дискусиите по време на първата лична среща на американския президент Доналд Тръмп с германския канцлер Ангела Меркел във Вашингтон.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:49, 17.03.2017
Чете се за: 00:46 мин.
По света
​НАТО и търговията бяха в центъра на дискусиите по време на срещата Меркел-Тръмп

Домакинът изрази силна подкрепа за Алианса и подчерта необходимостта съюзниците да плащат справедлив дял от цената на общата отбрана.

Меркел отбеляза, че очаква през 2024-та година страната й да постигне набелязаната цел за военни разходи от 2 процента от брутния вътрешен продукт. Тръмп заяви, че не подкрепя изолационизма в търговията, но е за справедливи сделки.

"Нашата свободна търговия доведе до много лоши неща", отбеляза той.

Лидерката на най-голямата европейска икономика изрази надежда за подновяване на търговските преговори между Евросъюза и Съединените щати и изрази увереност, че ще се стигне до споразумение от вида, който Тръмп подкрепя. Успехите на Германия в икономическата област, в сферата на мира и сигурността вървят ръка за ръка с европейската интеграция, подчерта Меркел.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Аз съм за свободната търговия, но и за честната търговия. Нашата свободна търговия доведе до много лоши неща. Виждате дефицитите, които имаме, виждате натрупването на дълга. Ние сме много, много силна страна и скоро ще бъдем на равнище, което вероятно преди никога не сме достигали.
Ангела Меркел - канцлер на Германия: НАТО е от голяма значение за нас и затова на срещата на Алианса в Уелс обявихме, че Германия ще увеличи разходите си за отбрана. Договорихме се да достигнем целта от 2 процента от БВП до 2024-та година. Увеличихме разходите си за отбраna с осем процента през миналата година и продължаваме да работим в тази посока.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЕС създава фонд за борбата с коронавируса
ЕС създава фонд за борбата с коронавируса
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината