НОВИНИ

НАТО с извънредна среща на равнище посланици заради напрежението Русия-Украйна

НАТО ще проведе днес извънредна среща на посланическо равнище заради кризата, възникнала между военни кораби на Русия и Украйна в Керченския проток. Това съобщиха от главната квартира на алианса в Брюксел.

bnt avatar logo
от
14:57, 26.11.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

„По искане на президента Петро Порошенко генералният секретар се съгласи да свика извънредно заседание на Комисията НАТО-Украйна на равнище посланици в Брюксел този следобед, за да обсъди сегашната ситуация ", гласи изявление на НАТО.

В съобщението се отбелязва, че НАТО подкрепя изцяло украинската териториална цялост и суверенитета на страната, включително правото на корабоплаване в нейни териториални води според международното право. Допълва се, че Столтенберг и Порошенко са разговаряли по телефона тази сутрин по повод събитията в Азовско море и Керченския проток.

;

Същевременно крайнодесни протестират пред руското посолство в Киев срещу задържането на трите украински кораба във водите край Крим. Украинският парламент трябва да реши дали да въведе военно положение в страната за 60 дни.

То беше предложено от Украинския Съвет за съвета за сигурност и извънредни ситуации, който заседава извънредно тази нощ. Москва и Киев взаимно се обвиняват за ескалирането на напрежението в Керченския проток.

Москва определя случилото се като "украинска провокация". А Киев като "руски акт на агресия". Според Русия трите украински кораба са нарушили руската граница и са навлезли в руски териториални води. В отговор те са били обстрелвани и след това задържани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма промяна в доставките на газ за България заради напрежението Русия-Украйна
Няма промяна в доставките на газ за България заради напрежението Русия-Украйна
Масова смърт на белуги край Нова Зеландия
Масова смърт на белуги край Нова Зеландия