НОВИНИ

НАТО ще увеличи военното си присъствие в източния фланг

Във Варшава започна вторият ден от срещата на върха на НАТО. В дневния ред са борбата срещу Ислямска държава, мигрантската криза, киберсигурността и приноса на алианса в Афганистан. НАТО ще увеличи военното си присъствие в източния фланг на алианса с четири батальона в Литва, Латвия, Естония и Полша , както и с многонационална бригада в Румъния. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг след разговорите първия ден от Срещата на върха във Варшава. България ще участва с до 400 военни на ротационен принцип в бригадата в Румъния. Български военни няма да бъдат дислоцирани в прибалтийските държави и в Полша. Още за срещата от специалните ни пратеници Вера Александрова и Любен Бързаков

bnt avatar logo
от БНТ
11:51, 09.07.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

НАТО не представлява заплаха за никоя страна и не иска нова Студена война, заяви генералният секретар и обясни, че тези стъпки имат отбранителен характера. НАТО търси диалог с Русия, подчерта Столтенберг. Следващата седмица на заседание на Съвета НАТО-Русия той ще информира Москва за решенията от срещата във Варшава.

Йенс Столтенберг, ген. секретар на НАТО
Русия не може и не бива да бъде изолирана. Важното за нас е да продължим конструктивния диалог с Русия. Това ще намали рисковете, ще увеличи предсказуемостта и ще подобри прозрачността.

На среща на военните министри през октомври ще се обсъжда дали в Черноморския регион да бъде засилено присъствие на НАТО в морето и във въздуха както настояват някои страни, обясни още Столтенберг. България няма да участва в многонационалните батальони в Балтийските страни и Полша, съобщи военният министър Николай Ненчев. Каза че на срещите е изразено безпокойство от нарушения баланс в черноморския регион, затова дали да се увеличи присъствието на НАТО в акваторията на Черно море ще се обсъди отново през октомври.

Във втория ден от срещата участниците ще коментират ситуацията в Афганистан и продължаване на мисията там. Заседава и комисията НАТО-Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП започват преговори за общ кандидат-президент на левицата
БСП започват преговори за общ кандидат-президент на левицата
В Банско пазят децата от алкохол и цигари
В Банско пазят децата от алкохол и цигари