НОВИНИ

НАТО увеличава допълнително присъствието си в Черно море

Министрите на отбраната от НАТО са решили днес да бъде увеличено присъствието на алианса в Черно море. Това съобщи на пресконференция генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

bnt avatar logo
от БТА
13:00, 16.02.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света
нато увеличава допълнително присъствието черно море

В отговор на въпроси той поясни, че разширеното присъствие означава допълнителни учения и общи дейности на съюзниците с участието на военноморски, военновъздушни и сухопътни части. Всичко това ще бъде в съгласие с международните ни задължения, уточни генералният секретар.

Той определи това решение като действие с отбранителен характер. По никакъв начин това не цели предизвикването на сблъсък или повишаване на напрежението, обстановката го изисква, посочи Столтенберг. Не искаме нова студена война, искаме диалог с Русия на основата на принципи. Необходимо е уважение към териториалната цялост на държавите в Европа, целим по-конструктивни отношения с Москва, добави той.

Генералният секретар определи вчерашните думи на министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис за ускоряване на военните разходи в алианса като "твърдо съобщение", което всички останали министри са разбрали и подкрепили. Това съобщение отразява политическата действителност в САЩ, добави Столтенберг. Член 5 от Вашингтонския договор е безусловен, той е сърцевината на алианса, допълни генералният секретар.

Той съобщи, че Либия е поискала официално от НАТО съдействие за организиране на новите служби за сигурност в северноафриканската страна. Управлението в Либия бе сменено покрай операция на НАТО през 2011 г. и дотогавашните специални служби и войската по същество прекратиха съществуването си.

Столтенберг добави, че министрите на отбраната тази сутрин са приели решения за допълнително укрепване на киберзащитата на държавите от пакта и на силите за бързо реагиране. По неговите думи изпращането на бойци на НАТО в Полша и балтийските държави е "ясен знак към всеки потенциален агресор". Няма да се надпреварваме с Русия - танк срещу танк и войник срещу войник. Целта не е да предизвикаме, а да предотвратим конфликт, заяви Столтенберг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масови проверки на каските за скиори и сноубордисти
Масови проверки на каските за скиори и сноубордисти
Усмивки от старите ленти
Усмивки от старите ленти