Над 150 кардиолози ще преглеждат безплатно в продължение на три месеца пациенти от 73 общини в страната. Инициативата е част от националната кампания за превенция на сърдечносъдовите заболявания, наречена "Кардиологична грижа за дълъг и пълноценен живот".

Плевен

Идеята е на Българския кардиологичен институт и Националното сдружение на общините с медийното партньорство на БНТ и е насочена към населените места, в които няма постоянно работещи кардиолози.

Прегледите в рамките на кампанията са безплатни, не се заплаща и потребителска такса. Екипите ще работят по график. Пациентите под 50 години със сериозни сърдечносъдови заболявания стават все повече, най-вече защото не обръщат навреме внимание на хипертоничната болест на сърцето, смятат кардиолози.


доц. Сотир Марчев, изп. директор на Български кардиологичен институт: Хората по малки населени места не са обхванати от кардиологична помощ по няколко причини. Едната причина - има места, където просто няма кардиолози. Кардиолозите в България сме неравномерно разпределени.

проф. Тони Веков, Български кардиологичен институт: Предварително записаните желаещи за прегледи дори нас ни изненадаха - към момента са над 12500 човека, включително от малки градове, където има записани пациенти над 500.