Поpедната група на 28-та Национална Антарктическа експедиция замина днес от летище София. На Ливинсгът ще застъпи по-сериозно смяната на биолозите - проф. Иван Пандурски, д-р Тихомир Стефанов и доц. Любомир Кендеров ще проучват странните адаптации на морските организми, които им позволяват да оцеляват в ледените води на Антарктида.

© Десислава Кулелиева

В предишната си експедиция учените успяха опишат нови за науката видове ракообразни. Д-р Ралица Зидарова продължава с изследванията си върху кремъчните водорасли, които правят възможен въобще живота на другите организми на Антарктида.

Заедно с учените, застъпва и втората смяна логистици - това са командира на базата ни „Св. Кл. Охридски" през втората фаза Йордан Тодоров, лекарката д-р Албена Атанасова, логистиците Николай Николов, Димитър Стойчев и Юлиян Телийски. Разказът за живота на базата е поверен на журналистката Иглика Трифонова.

Групата пътува по маршрута Рим – Сантиаго де Чили – Пунта Аренас – о-в Кинг Джордж – о-в Ливингстън.

Паралелно, по сателитния телефон, командирът на Антарктическата ни станция през първата фаза Драгомир Матеев съобщи, че всички са в добро здраве, изпълняват предвидените дейности по график и очакват новото попълнение.

© Десислава Кулелиева