COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" стана на 141 години

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" чества 141 години от създаването си. Празникът беше отбелязан с откриването на изложба, посветена на Софроний Врачански. Ремонтиран покрив и идеи за разширяването на сградата са част от решените проблеми през изминалата година. Библиотеката е увеличила значително и своите читатели.

Айше Сали
от Айше Сали
20:36, 10.12.2019
Чете се за: 00:44 мин.
Животът

Изложбата, посветена на Софроний Врачански и днес е пример за стремежа на Националналната библиотека да предава знанието. Първият препис на "История славянобългарска", "Неделникът" и Софрониевото житие са извадени от хранилищата, за да бъдат показани пред читателите. Те са с 3000 повече през тази година.

Доц. Красимира Александрова -директор на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий": Услугите са променени, условията за работа, възможностите, които ние предлагаме за пребиваване в библиотеката, информационните ресурси. Неслучайно казвам, че ние вече имаме два входа - традиционният централен вход на Библиотеката и виртуалният, през който нашите потребители от всяка точка на света, могат да ползват информацията, с която ние разполагаме.

Ново предложение за решаване на старите проблеми идва от Обществения съвет на Националната библиотека. Идеята е след ремонта на покрива част от градината да се превърне в читалня. Така ще бъдат освободени помещения за съхранението на вековните книги.

Красимир Недев, член на Обществения съвет: Възможността за съхранение на всички книжни единици практически отсъства, което само по себе си е проблем за тяхното съхранение. Дължим на нашите предшественици да съхраним това знание. За да можем да го направим, една от възможностите е Националната библиотека да бъде разширена.

Конкурс и обществено обсъждане на проектите ще покажат правилното решение. А след това ще бъде организирана дарителска кампания за изграждането на новата читалня.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Даден бе стартът на новото издание на инициативата „Посланик за един ден
Даден бе стартът на новото издание на инициативата „Посланик за един ден"