НОВИНИ

​Националната художествена галерия на 70 години

Националната галерия на 70 години. През всеки месец на юбилейната година от галерията ще представят по нещо ново. Предвидени са 38 изложби. Първата - "Европейски диалози'' ще разказва за изложбената историята на институцията. Предстои и експонати от Лувъра да пристигнат в България като гостуваща експозиция. След като емигриралата в Австралия Маргарира Цанева завеща на галерията над милион и 770 хиляди лева, вече са предприети и първите стъпки за тяхното прозрачно изразходване.

Милена Кирова
от Милена Кирова
16:13, 08.03.2018
Чете се за: 02:17 мин.
Още

Пъзелът на един необикновен живот се нарежда бавно - парче по парче, за да се запази в Националната галерия. Маргарита Цанева, която дари над милион и 700 хиляди лева на галерията, всъщност се казва Върба Кирова. Родена в днешното село Якимово, Монтанско. Не харесвала името си. Сама се наричала Грета. Учи в София. Омъжва се за Цанко Цанев,който е от известен шуменски род. Ражда им се син. Заминават за Австрия през 40-те, от там за Австралия.

Весела Радоева - ръководител отдел ,,Комуникации" , Национална галерия: За семейство Цаневи това пътешествие е една мечта, която може би само на първи план е сбъдната мечта, но на втори план остава една непреодолима жал по родината. Само ще ви кажа как се подписвал Цанко Цанев: ,, Горд Балкан".

Вече са предприети първите стъпки за прозрачно изразходване на средствата, завещани от Маргарита. Първо ще се направи анализ какво липсва на колекцията.

Слава Иванова - директор на Националната галерия: Това ще бъде един сериозен, програмен документ, една стратегия, която да ни даде възможност да попълним и да обогатим колекцията си.

А всеки месец от юбилейната 70-та годишнина галерията ще представя по нещо ново. 3 минутно видео повежда едно малко момиче из залите на галерията. То е откривател на нейните богатства като се потапя в епохите, през които са създадени творбите.

Слава Иванова - директор на Националната галерия: Един съвременн музей задължително трябва да поддържа контакт с младата публика. И да съдействаме за тяхното образование.

Почти няма европейска държава, в която националната галерия да не е участвала с изложба. Сега предстои и експонати от Лувъра да пристигнат в България като гостуваща екпозиция.

;

Биографична справка за Маргарита Цанева

Маргарита Цанева е четвъртото и последно дете на семесйтво от село Якимово, Монтанско. Нейният баща Цветко Киров е роден в същото село през 1892г. Първото му дете е родено през 1910г. - Милица, след това 1915г. - Надежда, 1918 г. - Кирил и на 11 април 1921г. се ражда Върба - това е некюйното рождено име. И до ден днешен в документите в България тя е Върба Кирова - Цанева.

Нейният дядо (бащата на баща ѝ) е бил дълго време кмет на селото и е бил много уважаван човек с много контакти, включително с царя. Върба още от малка не е харесвала името си, макар че това е името на баба й по майчина линия. В контакт със своя племенничка казва: ,,Не, не, аз не съм Върба, аз съм Грета''. До ден днешен наследниците на Цанева я наричат леля Грета. Когато в 2000 г. тя идва в България след 55-6 годишно отсъствие, всички я посрещат като леля Грета. След това тя през следващата година пише картички за Нова година, навсякъде се подписва с Грета. След като завършва прогимназия в селото си, заминава за София, за да учи в Софийска гимназия. Мечтата ѝ била - след като завърши гимназията да замине за Мюнхен, където да учи фармация. Това така и не се случва, защото среща своята любов - Цанко Цанев ( от известен шуменски род). Вероятно през пролетта на 1941 г. Цанко Цанев се жени за Върба Кирова. На 18 октомври 1942 г. се ражда синът им Антон.

Семейството й заминава за Виена в средата на 40-те години. През 1949-та успяват да си купят билети за един презокеански итализнски кораб, който тръгва от Неапол. На 3 февруари 1950г. пристига в Австралия. По данни на австралийските служби в него са се возили 1 265 пасажери - всички европейци, които емигрират в Австралия. Там Върба или Грета се вписва като Маргарира Цанева. От 1950 до 2016г. тя живее в Австралия. Нейният мъж имал болно сърце. Затова купуват и вила на 100 км. от Сидни. Съпругът й умира там през 1981г. Маргарита губи и сина си през 1997г. През 2000г. се връщав България, за да види част от роднините си. Обикаля манастири и места, които дори не е виждала в младите си години.

Връзката с родината за семейство Цаневи остава вечна. Цанко Цанев по разкази на Българи, които живеят в Австралия, бил голям родолюбец и говорел непрекъснато за България. На българите в Австралия Маргарита показала тетрадка с ръкописни стихове на Цанко Цанев. Там той се подписвал ,,Горд Балкан".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Пореден протест срещу промяната на устройствения план на НП Пирин
​Пореден протест срещу промяната на устройствения план на НП "Пирин"
Бойко Борисов и емирът на Катар: Трябва да работим за повече инвестиции
Бойко Борисов и емирът на Катар: Трябва да работим за повече инвестиции