НОВИНИ

Националната художествена галерия получи рекордно дарение

В годината, в която отбелязва своята 70-та годишнина, Националната галерия получи изненадващ и щедър подарък от родолюбива българка. Над 1 милион и 770 хиляди лева дари Маргарита Занеф - емигрирала в Австралия преди повече от 50 години, но очевидно запазила родината в сърцето си. Средствата ще бъдат инвестирани в изкуство, увериха днес от ръководството на галерията.

Милена Кирова
от Милена Кирова
23:09, 15.02.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Нови експонати за Националната галерия - за това ще бъдат похарчени парите от дарението на Маргарита Занеф. Не защото няма нужда от ремонт, казват от галерията. Но искат нейния благороден жест да има своето непреходно свидетелство във времето.

Слава Иванова - директор на Националната галерия: Крайната цел е обогатяване на националната колекция за днешните и за бъдещите поколения - това е мисията на всеки един музей. Госпожа Занеф Ще продължи да живее чрез колекцията, която ние ще създадем, благодарение на щедрото ѝ дарение.

За Маргарита Занеф у нас се знае малко- емигрирала в Австралия през 60-та година. Съпругът и синът ѝ починали рано, останала сама. Обичала изкуството. Била истински ценител и колекционер. През 2008-ма пише своето завещание и така оставя частица от себе си за България. След смъртта ѝ адвокатска кантора продава имотите на българката. Парите се разделят на две - между галерията в Сидни и тази в София.

Слава Иванова - директор на Националната галерия: Нейният жест е един изключително щедър, жест в подкрепа на българската култура и изкуство.

Плановете - да не се бърза, да се подбира внимателно, така че да се закупят нови експонати за всички раздели на галерията. А Маргарита Занеф ще получи своето признание, скромен жест на благодарност - изписана върху паметна плоча.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милан се оказа твърде силен за Лудогорец (видео)
Милан се оказа твърде силен за Лудогорец (видео)
Румен Радев посети редакционния съвет на най-старата българска медия - БТА
Румен Радев посети редакционния съвет на най-старата българска медия - БТА