COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Национално преброяване през 2021 г. - 160 лв глоба за всеки, който откаже

Най-мащабното преброяване на населението и жилищния фонд от 10 години насам, ще се проведе през 2021 г. и ще струва на данъкоплатеца 38 млн. лв., заяви в парламента председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски. Всеки, който откаже да бъде преброен е застрашен от глоба, решиха депутатите, приемайки на второ четене Закона за преброяването. Още подробности от Николай Минков.

Николай Минков
от Николай Минков
20:05, 21.02.2019
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Целта на преброяването е да се установи освен числеността на населението, структурата му по пол, възраст, образование, икономическа активност и професия, но и да осигури информация за жилищния фонд в страната,неговия тип и вид урбанизация.

Преброяването ще се проведе в два етапа. През първия, който е от 22-и до 31-ви януари, ще попълваме електронна преброителна карта. През втория етап, от 1-ви до 15-ти февруари преброители ще ни посетят в домовете. Добилият популярност т.н. трети пол, е изключен от анкетата.

Сергей Цветарски- председател на НСИ: Ние наблюдаваме биологичния пол, а не различни негови разновидности, тълкувания и т.н. и съгласно регламентите на ЕС, възможните разновидности на пола са две - "мъж" и "жена".

Въпросът за религия и етнос не е задължителен, но фигурира в анкетата.

Сергей Цветарски- председател на НСИ: Предвидено е да има възможност всеки един да изрази, доброволно да се самоопредели и това включва отговор " не се самоопределя".

Преброяването е задължително. Всеки, който откаже, го заплашва глоба от 160 лв., решиха депутатите, но не предвидиха наказание за фалшиви отговори.

Сергей Цветарски- председател на НСИ: Ще има ли ескимоси или други екзотични случаи, възможно е, но бих призовал гражданите да се отнасят сериозно към отговорите на този въпрос, имайки предвид важността им за по-нататъшните им политики.

Предвидена е глоба от 500 до 1000 лева за контрольор или преброител, който не изпълнява задълженията си, а при злоупотреба с данни от преброяването санкцията е от 2000 до 6000 лева.

От Националния статистически институт обясниха, че самото преброяване няма връзка с избирателните списъци и изчистването на т.н. мъртви души от тях.

Сергей Цветарски- председател на НСИ: В ГРАО, което е отговорно за изготвянето на тези списъци, регистрацията се основава на документи, а ние уточняваме реалното състояние към дадената критична дата. Ние не можем, а не трябва, а и отказваме да формираме избирателни списъци.

Ако досега са били нужни 4 0000 преброители то през 2021 г, заради електронната анкетна карта, те ще бъдат намалени наполовина.

Топ 24
Най-четени
СЗО: Все още не може да се говори за пандемия
СЗО: Все още не може да се говори за пандемия
Започна конференция за превенция на сексуалното насилие, извършвано от духовници
Започна конференция за превенция на сексуалното насилие, извършвано от духовници