НОВИНИ

Национално преброяване през 2021 г. - 160 лв глоба за всеки, който откаже

Най-мащабното преброяване на населението и жилищния фонд от 10 години насам, ще се проведе през 2021 г. и ще струва на данъкоплатеца 38 млн. лв., заяви в парламента председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски. Всеки, който откаже да бъде преброен е застрашен от глоба, решиха депутатите, приемайки на второ четене Закона за преброяването. Още подробности от Николай Минков.

Николай Минков
от Николай Минков
20:05, 21.02.2019
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Целта на преброяването е да се установи освен числеността на населението, структурата му по пол, възраст, образование, икономическа активност и професия, но и да осигури информация за жилищния фонд в страната,неговия тип и вид урбанизация.

Преброяването ще се проведе в два етапа. През първия, който е от 22-и до 31-ви януари, ще попълваме електронна преброителна карта. През втория етап, от 1-ви до 15-ти февруари преброители ще ни посетят в домовете. Добилият популярност т.н. трети пол, е изключен от анкетата.

Сергей Цветарски- председател на НСИ: Ние наблюдаваме биологичния пол, а не различни негови разновидности, тълкувания и т.н. и съгласно регламентите на ЕС, възможните разновидности на пола са две - "мъж" и "жена".

Въпросът за религия и етнос не е задължителен, но фигурира в анкетата.

Сергей Цветарски- председател на НСИ: Предвидено е да има възможност всеки един да изрази, доброволно да се самоопредели и това включва отговор " не се самоопределя".

Преброяването е задължително. Всеки, който откаже, го заплашва глоба от 160 лв., решиха депутатите, но не предвидиха наказание за фалшиви отговори.

Сергей Цветарски- председател на НСИ: Ще има ли ескимоси или други екзотични случаи, възможно е, но бих призовал гражданите да се отнасят сериозно към отговорите на този въпрос, имайки предвид важността им за по-нататъшните им политики.

Предвидена е глоба от 500 до 1000 лева за контрольор или преброител, който не изпълнява задълженията си, а при злоупотреба с данни от преброяването санкцията е от 2000 до 6000 лева.

От Националния статистически институт обясниха, че самото преброяване няма връзка с избирателните списъци и изчистването на т.н. мъртви души от тях.

Сергей Цветарски- председател на НСИ: В ГРАО, което е отговорно за изготвянето на тези списъци, регистрацията се основава на документи, а ние уточняваме реалното състояние към дадената критична дата. Ние не можем, а не трябва, а и отказваме да формираме избирателни списъци.

Ако досега са били нужни 4 0000 преброители то през 2021 г, заради електронната анкетна карта, те ще бъдат намалени наполовина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трябва ли депутатите, които не идват на работа, да получават заплата?
Трябва ли депутатите, които не идват на работа, да получават заплата?
Топлофикация София затяга реда за плащане на сметки
"Топлофикация София" затяга реда за плащане на сметки