НОВИНИ

Национално сдружение на кметове на кметства учредиха в Карлово

В Карлово учредиха Национално сдружение на кметовете на кметства в Република България. 95 кмета се обединиха около идеята за промяна в местното самоуправление и по-справедлив начин за разпределяне на средствата от общинския бюджет, така че парите на данъкоплатците да стигат и до най-малките населени места. Кметът на Калофер Румен Стоянов бе избран единодушно за председател на сдружението.

bnt avatar logo
от БНТ
19:10, 06.07.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Кметовете на малки населени места настояват да бъдат извършени законодателни промени, които да гарантират справедливо разпределение на годишните бюджети .

Димчо Скорчев - кмет на Дунавци, община Видин: "От тази година, ни дават на кметствата, специално на мен ми дават по 250 лева на тримесичие, което абсолютно не стига. Вярно е, че общината е в лошо положение, но в края на краищата ние кметовете в населените места изнемогваме. Постоянно се налага да се бъркаме в джобовете, да плащаме със собствени средства какво и да било."

От сдружението ще настояват да се даде право и на най-малките селища сами да избират кметове, които да решават проблемите на хората, които живеят там. Ще искат да се преосмисли ролята и на общинските съвети.

Румен Стоянов - кмет на Калофер и председател на НСКК в България: "Няма как общинският съвет, хора, които, примерно, не са пряко избрани от населените места, да решават съдбата на населените места. Тук трябва да има кметски съвет, всички кметове - избрани, да седнат и те да се борят и да си отстояват на своите искания. Много колеги поддържат този мой казус, казаха, че ние ще се борим за премахване правото на общинските съвети като цяло в България."

Инициативата подкрепи и омбудсмана Мая Манолова. Според нея е необходима законодателна промяна, която да осигури макар и в определена рамка самостоятелни бюджети на кметствата.

Мая Манолова - омбудсман на България: "Давам си сметка колко е трудно на един съвет на малко населено място да бъде едновеременно и пощальон, и медицинска сестра, и аптекар, и снабдител на всичко необходимо, да решава ежедневни въпроси и в същото време да не разполага с никакви ресурси."

Сдружението избра управителен съвет от 23-ма души. Те ще се съберат отново след броени дни, за да формулират предложенията си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Законът за антитероризма – най-важните задачи според ген. Василев
Законът за антитероризма – най-важните задачи според ген. Василев
Ангел Кунчев: Няма установени случаи на Зика в България
Ангел Кунчев: Няма установени случаи на Зика в България