НОВИНИ

Наводнение в Истанбул парализира града

Истанбул преживява валежна вълна, невиждана от близо 10 години. Близо денонощие в турския мегаполис валя проливен дъжд. Засегнати са както европейската, така и азиатската част на града. Наводнено е метрото, на места е спрян и наземния градски транспорт.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:00, 18.07.2017
Чете се за: 00:25 мин.
По света

Дъждът започва малко след полунощ. За час и половина се изсипват между 120 и 180 литра вода на кв.м.. Истанбул има готовност да поеме средно 30 литра. Стихийните валежи наводняват стотици жилища, а пътищата заприличват на реки. Бедствието достига и до метрото, което спира работа. На места е спрян и наземният градски транспорт.

Стотици автомобили са отнесени от бурните води, а жители на града са блокирани по домовете си. Министърът на транспорта определи ситуацията в Истанбул като бедствена и обеща, че правителството ще компенсира щетите. Засегнати са и двете части на града.

Част от полетите на летище "Ататюрк" излетяха със закъснение, а на мостовете над Босфора се образуваха километрични опашки. Отправено е предупреждение към хората да не излизат навън. Очаква се дъждовете да продължат и утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България чества 180 години от рождението на Левски
България чества 180 години от рождението на Левски
Почина големият български диригент Михаил Ангелов
Почина големият български диригент Михаил Ангелов