НОВИНИ

Най-добрите ковачи в света изработиха новия талисман на Банско

От седмица Община Банско е с нов талисман. Огромен железен камертон бе изработен от най- добрите майстори ковачи в света. Част от уникалното шоу по направата на музикалния инструмент бе показано в центъра на курортния град, а как се съхранява традицията в един от най-тежките занаяти и какво мотивира майсторите ковачи от Банско вижте в следващия репортаж.

bnt avatar logo
от Даниела Чавдарова
12:52, 17.08.2019
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Георги и Радослав познати като "Железните братя" влизат в ковачницата още като деца. Привлечени са от магията на огъня и възможността да творят уникални предмети.

Радослав Сарафов, ковач: Кованото желязо е най-древният занаят. От момента, в който има огън, от тоя момент има и ковано желязо, това означава, че е стар колкото човечеството.
Георги Делиев, ковач: Скъп е и то доста, защото всичко се прави на ръка, става бавно и отнема време.

По проекта за уникалните железни музикални инструменти ковачите работят с майстори от Русия, Холандия и Унгария. За изработката на камертона са необходими повече от две седмици. Дълъг е около 4 метра.

Радослав Сарафов, ковач: Не сме го теглили, вдигаме го - 5 -6 човека го вдигаме, не знам колко е тежко, но никой няма да го носи ще си стои там на мястото. Да се снимат с него и да създава един спомен, на Банско.
Георги Икономов, кмет на община Банско: Искам да са близо до площада. Защото те са освен символ на музиката, на джаза. Те са символ на едно начало, зараждане на нещо хубаво и различно.

Железните музикални инструменти ще бъдат полирани със специален лак, за да издържат на суровата зима в Банско.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почти двойно са се увеличили туристите това лято в Пирин
Почти двойно са се увеличили туристите това лято в Пирин
Първият планински увеселителен парк отвори врати край Белица
Първият планински увеселителен парк отвори врати край Белица