НОВИНИ

Най-голямата изложба за екзотични птици в Източна Европа

Най-голямата изложба за екзотични птици в Източна Европа радва столичани и гостите на града. Желаещите да видят атрактивни папагали от три континента могат да го направят до 5 януари в София. След това изложбата ще отпътува към Пловдив, Букурещ и Атина. Проектът е съпътстван и от образователна кампания в детски градини и училища. Най-любопитното за красивите птици, вижте в следващия репортаж.

Андреа Драганова
от Андреа Драганова
14:15, 10.11.2016
Чете се за: 01:20 мин.
Още

Изключително красиви, атрактивни и дружелюбни - такива са пернатите приятели, събрани от Африка, Австралия и Южна Америка. Идеята за изложбата е на колекционера на екзотични птици Пламен Ковачев - световен шампион по борба, който превръща своето хоби във вълнуваща мисия. Част от неговия проект е и образователната кампания"С любов към папагалите", която цели да предизвика и накара най-малките да обикнат и уважават пъстрите птици, да разберат много повече за самите тях- произход,факти,интересни подробности за живота им.

Атанас Лазаров - международен директор на проекта: Ценното е че ние възпитаваме децата да обикнат животните и да имат отношение към животните, защото напоследък сме свидетели на агресия, свидетели сме на едно грубо отношение на деца към деца. Ние влизаме даже в училищата с открити уроци по биология с пернатите, за да покажем откъде произлизат, с какво се хранят, как се дресират.
За първи път, когато дойдох Лукас кацна на рамото ми, каза "I Love you", аз останах шашнат. При всяко едно посещение той ме вижда, набелязва ме и каца на рамото. Повярвайте ми - страхотна емоция!

Една от най-съществените роли в изложбата се пада на младите и енергични дресьори Калин Влаев, Борислав Ваклиев и Краси Викторов, които черпят своя опит от Тенерифе.

Дресьорите споделят, че всяка една птица изисква своята доза любов, внимание и специален подход.

Калин Влаев - дресьор: Всеки папагал е силно моногамен, влюбват се в хората. Някои видове се влюбват много силно, други по-малко. Това е Хиацинтовата Ара, най-големият от всички видове папагали. Казва се Джулс. Живее до 100 години. С размах на крилете достига до 140 сантиметра, а от главата до края на опашката до метър и двайсет. Най-ценният папагал от всички видове. Ако от всички папагали образуваме една голяма торта, тя ще е черешката.

Най-важното в работата на Калин е да имаш търпение, отношение към папагалите и разбира се да не изпитваш страх. Когато те го усетят, се доверяват и рано или късно се покоряват и те обикват.

Калин Влаев - дресьор: Видът е Кралско Жако, казва се Жоро, на четири години е. Това е най-говорящият папагал в природата, няма по-говорящ дори на половината на този папагал, от Африка.

Изложбата е един прекрасен повод събота и неделя човек да излезе със семейството и да се зареди с много настроение, да почувства един различен уикенд!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Завърши плановият годишен ремонт на Шести блок на АЕЦ Козлодуй
Завърши плановият годишен ремонт на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй"
Стабилизира се финансовото състояние на болницата във Враца
Стабилизира се финансовото състояние на болницата във Враца