НОВИНИ

Най-горещият юни в историята застраши Европа от замърсяване

Миналият месец беше най-горещият юни, регистриран досега, с покачващи се температури в световен мащаб и рекордни топлинни вълни в Западна Европа. Глобалните данни, отчетени от ръководената от ЕС Служба за климатични изменения „Коперник“ (C3S), показват, че европейските температури са с около 2° С по-високи от нормалното, а в световен мащаб Земята е с 0,1° по-гореща от досегашния юнски рекорд, информира Агенция Франс прес.

горещият юни историята застраши европа замърсяване
bnt avatar logo
от БНТ
21:34, 02.07.2019
Чете се за: 01:23 мин.
По света

Топлинната вълна миналата седмица разби националните рекорди за най-горещ ден, когато палещата жега се разгърна над цяла Европа от Сахара. Тя беше толкова интензивна, че температурите бяха с 10 градуса по-високи от нормалните във Франция, Германия, Северна Испания и Италия.

Екипът на "Коперник" заяви, че е трудно да се припише рекордният месец "директно" към изменението на климата, но отделен анализ на международен екип от учени съобщи, че глобалното затопляне е направило топлинната вълна поне пет пъти по-вероятна.

Според спътникови данни в комбинация с исторически температурни графики, през юни 2019 г., температурата е 3 градуса по-висока в цяла Европа от средната за периода 1850-1900 г.

"Нашите данни показват, че температурите в югозападния регион на Европа през последната седмица на юни са били необичайно високи", каза Жан-Ноел Тепо, шеф на C3S. "Въпреки че това е изключение, вероятно ще видим повече такива събития в бъдеще поради изменението на климата."

Безпрецедентната през юни топлинна вълна в Централна Европа доведе до скок в концентрациите на замърсители. „Коперник“ изработи визуализация на това как нивата на озон са се развивали през седмицата, информира "Евронюз". Анимацията на програмата на ЕС за наблюдение на Земята показва как нивата на озон се покачват драматично по време на най-горещите часове на деня.

Нивото на озон в атмосферата зависи от интензивността на слънчевите лъчи, казва Винсънт-Анри Пео, ръководител на Атмосферната служба в „Коперник“. Той се образува от азотен диоксид (излъчван от изкопаеми горива) и летливи органични съединения, които също се освобождават с по-голяма интензивност по време на топлинни вълни. Слънчевата светлина е достатъчно силна, за да предизвика епизоди на озоновото замърсяване от пролетта до края на лятото. Нормалните нива на озон са около 100 - 120 микрограма на кубичен метър (µg/m³). Миналата седмица в Европа се наблюдават нива над 180 µg/m³, информационния праг според C3S, над който "националните власти трябва да информират обществеността и да предоставят съвети веднага след превишаване". Според европейските агенции прагът отразява „ниво, над което съществува риск за човешкото здраве сред особено чувствителни групи от населението“. Когато прагът е надвишен, от националните органи се изисква да информират обществеността, заявява Европейската агенция за околна среда.

Критичният праг, който представлява пряк риск за населението, е 240 µg/m3. За да се поддържа добро здраве, обаче, не трябва да има повече от 25 дни годишно, в които нивата на озон надвишават 120 µg/m3 (средно 8 часа).

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учредиха сдружение за възстановяване на Голямата базилика в Плиска
Учредиха сдружение за възстановяване на Голямата базилика в Плиска
600 туристи са евакуирани заради пожар в хотел в Майорка
600 туристи са евакуирани заради пожар в хотел в Майорка