НОВИНИ

Най-луксозният затвор в света - хотел "Риц" в Рияд

Най-луксозният затвор в света - това определение получи хотел "Риц" в столицата на Саудитска Арабия - Рияд. 381 високопоставени лица бяха разпитани в най-мащабната антикорупционна акция, станала известна като стратегията "Риц". Повечето от разследваните след няколко месеца под ключ в хотела сключиха споразумения и върнаха милиарди. Това включваше конфискация на активи в недвижими имоти, търговски дружества, ценни книжа и пари в брой. От няколко дни луксозният хотел отново е просто хотел.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
13:45, 25.02.2018
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Тримесечният престой на стотици високопоставени висши държавни служители, министри и дори принцове от саудитското кралско семейство в най-луксозния затвор в света, в Риц Карлтън в столицата на Саудитска Арабия-Рияд, доведе до връщането в държавната хазна на близо 106 млрд. долара.

Според високопоставени представители на няколко министерства в Рияд, всички затворени в луксозния хотел са били разследвани тайно две години и срещу тях са били събрани неоспорими доказателства за корупция и злоупотреби.

Ако не бяха върнали исканите им суми , можеха да участват в процес с предопределен край , и освен това, да изчакат развитието му в съвсем истински арест вместо в петзвезден лукс.

От няколко дни хотелът отново отвори вратите си за клиенти и нищо не подсказва, че съвсем доскоро просторните фоайета и коридори са били превърнати във временни спални за част от задържаните, защото многобройните семейства на арестуваните принцове от саудитското кралско семейство и другите високопоставени арестанти са били заели всички налични стаи.

Сега персоналът е щастлив, че отново работи в нормални условия, клиенти не липсват, а туристите в Рияд посещават "Риц" като задължителна туристическа атракция. Разглеждат с любопитство и двете вековни дървета в зимната градина - маслина на 600 години, докарана от Ливан и 400 - годишна сейба - дървото на живота според вярванията на някои латиноамерикански народи.

Като атракция все повече почитатели печели и най -известната сграда в столицата, чието име е Кралската кула, но често я наричат и "Отварачката", защото дизайнът ѝ наподобява този уред. Сградата, в чието подножие е друг супер луксозен хотел от може би най - известната и скъпа верига в света, е собственост на най - богатия от доскорошните затворници - принц Алуалид бин Талал, за когото се твърди, че е върнал на кралството около 7 милиарда щатски долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два подготвяни атентата са били осуетени във Франция от началото на годината
Два подготвяни атентата са били осуетени във Франция от началото на годината
Над 600 машини почистват републиканските пътища в районите със снеговалеж
Над 600 машини почистват републиканските пътища в районите със снеговалеж