100 тона пилешко месо със салмонела от Полша са стигнали до българския пазар, съобщиха от Агенцията по храните.

От началото на годината досега 16 предупреждения за заразено месо са достигнали в България по системата за бързо оповестяване. Последното предупреждение е от 2 декември.

Полското пилешко месо обаче е преминало през обработка в месопреработвателните предприятия и не е достигнало в суров вид по магазините, уточняват експертите.

Бактерията на салмонелата е разрушима при над 70 градуса, така че вероятността за заразени у нас е малка. До момента от Министерство на здравеопазването не са съобщили в агенцията по храните за заразени със салмонела потребители.

Д-р Кремена Стоева - дирекция "Контрол на храните" - БАБХ: Нотификациите не пристигат при нас в деня на производство, а значително по-късно. По-голямата част от месото влиза в предприятия и претърпява съответната преработка... Салмонелната бактерия е много лабилна, тя се унижощава много лесно при висока температура, до 70 градуса са достатъчни.