НОВИНИ

Най-малко 17 души са убити по време на парламентарните избори в Бангладеш

Най-малко 17 души са убити днес в Бангладеш при свързано с изборите насилие. Седем души са от управляващата партия и петима от опозиционния съюз, предаде Ройтерс като се позова на говорител на полицията. Над 20 души са ранени, допълни говорителят Сохел Рана. В страната днес се провеждат парламентарни избори след кампания, белязана от насилие и обвинения в репресии срещу хиляди активисти на опозицията.

bnt avatar logo
от БТА
16:48, 30.12.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света
души убити време парламентарните избори бангладеш

По данни на полицията, трима души са убити от силите на реда, а още осем са загинали при различни сблъсъци между привърженици на управляващата партия "Народна лига" и поддръжници на основната опозиционна сила - Националистическата партия на Бангладеш. Полицейски помощник,е бил убит от симпатизанти на опозицията.

Изборите, които се очаква да осигурят четвърти мандат на министър-председателката Шейх Хасина Вазед, приключиха в 16 ч българско време.

На власт от 10 години, 71-годишната Хасина Вазед, продължава да е много популярна сред част от сънародниците си заради силния икономически растеж по време на управлението й и избавянето на Бангладеш от имиджа на крайнобедна държава, сполитана от природни бедствия. Освен това Вазед прие в страната си стотици хиляди бежанци от мюсюлманското малцинство рохинга, бягащи от репресии в Мианма.

Критиците й обаче я описват като авторитарен лидер, пратил в затвора емблематичната си съперничка Халеда Зия, репресиращ дисидентите чрез масови арести на активисти от опозицията (някои от които са изчезнали безследно) и въвел драконовски закони, заставящи медиите да мълчат.

Ако Хасина Вазед победи на сегашните 11-ти парламентарни избори, това ще е третият й последователен петгодишен мандат. За първи път тя бе премиер от 1996 до 2001 г., припомня АФП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
200 млн. евро трябва да изплатят застрахователи за щетите от френските протести
200 млн. евро трябва да изплатят застрахователи за щетите от френските протести
Полицаи откриха 850 кг фойерверки в дома на млад германец
Полицаи откриха 850 кг фойерверки в дома на млад германец