НОВИНИ

Най-младият студент:11-годишно момче от Асеновград следва програмиране

11-годишен ученик от Асеновград вече е студент в Софтуерен университет в София. Въпреки крехката си възраст, Димитър Самаров взема първият си изпит с блестящ резултат - 250 от 300 възможни точки. Момчето учи предимно онлайн, за да не пропуска и часовете в училище. С едно от най- младите лица в IT сферата ни среща екипът на БНТ- Пловдив.

bnt avatar logo
от Златка Далчева
06:42, 18.03.2019
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Още на 8 години Димитър проявява специален интерес към компютрите, затова и става част от екипа на клуб "Компютър" в Асеновград.

Димитър Самаров: Научих много неща за устройството на компютъра и като цяло тук се запалих към техниката.
Полина Симова, ръководител на клуб "Компютър": Това момче, когато идваме тука заедно да оправяме тази техника на неговата възраст, отваря сам чичо "Гугъл" или както той казва, Ютуб е по-добра търсачка, учи мен самата и започва да слуша лекция за това как да се справи и софтуерно и хардуерно проблемчето в залата.

Миналата година момчето разбира, че ще бъде проведено безплатно компютърно обучение в града от специалисти от Софтуерен университет. След края на програмата всеки има право да се яви на изпит, който дава шанс за дистанционно следване в университета.

Ралица Самарова: Когато той каза искам да се явя, аз му обясних, че вероятността е много малка, даже не попитах какъв е резултата, той дойде много развълнуван и каза аз имам 5.60 на изпита, резултатът е много висок.

Сега Димитър е вече студент и даже е взел първия си изпит.

Димитър Самаров: Не беше твърде тежък изпита, важното е да не се притесняваш. Няма нищо страшно да сбъднеш мечтите си, просто трябва да вярваш в себе си.

Освен интерес към компютрите, Димитър проявява любопитство и към танците. Има завоювани над 25 медала, половината от които златни, в категорията "Изгряващи звезди" - латино и стандартни танци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ню Йорк Таймс: Пилотите на 737 МАХ 8 са се обучавали на iPad
"Ню Йорк Таймс": Пилотите на 737 МАХ 8 са се обучавали на iPad
Навършват се пет години от анексирането на Крим
Навършват се пет години от анексирането на Крим