COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Най-нестандартните касови бележки по света (СНИМКИ)

Нестандартни диалози се водят на касови бележки между сервитьори и клиенти по целия свят. До този извод стигна екипът ни след проверка в различните социални мрежи. Как контактуиват сервитьорите и клиентите по света чрез листчето за сметката провери Боряна Черганова.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
08:50, 15.08.2017
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Диалогът между сервитьори и клиенти върху касови бележки е световно явление. След като клиент на заведение в Созопол получи в касовата си бележка таксуване за празен стол и разбуни духовете в социалните мрежи, решихме да се разровим по-дълбоко и да проверим какви други нестандартни начини за общуване намират израз върху касовия бон.

Според касова бележка публикувана през 2012та година в Туитър клиент съветва сервитьора да си намери истинска работа, след като му оставя едва един процент бакшиш. Различни телевизии в Америка тогава правят репортажи за заведението, като се оказва, че всъщност това е било фалшива новина, след като от ресторанта в Нюпорт Бийч обявяват официално съобщение.


;

Друга касова бележка публикувана в Редит показва как пастор обяснява нежеланието си да даде посочения на бележката бакшиш от 18%. На бележката пише – "Давам 10 % на Бог, защо да давам на вас 18?" В последствие сервитьорката отвръща с коментар „Грешката е моя, господине, сигурна съм, че Исус ще плати за наема и храната ми.“

В интернет може да се намери и бележка със следното съдържание - Клиент, който сам трябва да сметне бакшиша за сервитьора се извинява на касовата бележка с „Не мога да смятам“, но се съгласява да плати 2.50 за сметка от 17 долара и 50 цента.

Има и касови бележки, които поощряват доброто поведение в заведенията. Като тази, в която заведението дава отстъпка от 4 долара за добро поведение на децата.

Ако някои клиенти не могат да пресметнат сумата за бакшиш, то други са доста изобретателни в представянето на сумата. В социалните мрежи може да се открие тази нестандартан бележка, на която бакшишът е равен на числото Пи. Сигурна съм, че това е добър начин за сервитьора да запомни стойността на числото пи – 3,14.

Още едно поощрение получава бременна дама в Северна Калифорния, която вместо да плати сметката си, получава в касовата бележка пожелание за успешно раждане и редукция в цената на сметката на масата.

Някои клиенти са твърде недоволни от обслужването и оставят бакшиш от едва два цента, като оповестяват причината – намерете си по-добър готвач.

Някои ресторанти пък издават касови бележки с опит за японска поезия.

„Хайку са лесни, но понякога нямат смисъл – хладилник“ Това получава клиент, срещу сумата от 190 долара, която е трябвало да плати в заведението.

Доброто поведение се поощрява и на много други места, като за поръчка на късо късо кафе – цената е 5 долара, Късо кафе с учтива молба – струва вече 3 долара, ако диалогът между клиент и сервитьор се развие в още по-учтива фаза- „Здравейте, едно късо кафе, моля“, то сметката е долар и 75 цента. Подобна форма на учтивост вече има и в някои столични заведения в България.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Джони Деп съди британски таблоид
Джони Деп съди британски таблоид
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. Васил Левски
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. "Васил Левски"