НОВИНИ

Най-опасните змии у нас и как да се пазим

С началото на сезона на отпуските - ето малко полезна информация за това как да почиваме безопасно. Има ли бум на ухапванията от змии и какво да правим, ако пострадаме от такова?

Велианна Кашева
от Велианна Кашева
11:03, 04.07.2016
12026
Чете се за: 01:49 мин.
У нас

Зад стъклата в терариума на зоопарка, те дори изглеждат красиви. Ако ги срещнете обаче на задната седалка в колата си, чувството е доста по-различно... Сезонът започна, а с него - започнаха и сигналите за ухапвания от змии.

Радко Сертов - биолог и гл. куратор на зоопарка:
"Аз не мисля, че има някакъв бум, различен от друга година. Това е нормален сезон, повече влечуги се срещат, зимата няма как да се видят. За пазене - няма нещо специално, защото обикновено змията бяга от хората. При шум тя се оттегля и много рядко се стига до директен контакт и тогава обикновено хората са виновни, защото те отиват да закачат змията."

Сред най-разпространените опасни змии у нас е пепелянката. Тя е сравнително къса - до 80 см, ще я познаете по зигзагообразната линия и типичното рогче над устата ѝ. Среща се в ниските части, по полето и дори в населени места, където има изоставени сгради - там тя лови мишки. Друг опасен вид е усойницата, която е по-къса от пепелянката, също има зигзагообразна линия, а на цвят варива от сива до черна или понякога червеникава. Среща се по високите части, в планината. Дори някой от тези два вида да ви ухапе обаче, това може да не е чак толкова страшно.

Радко Сертов:
"В България не са толкова опасни змиите. За един здрав човек, ухапване дори от пепелянка и усойница не може да причини смърт. И дори без серум - може да отшуми за няколко дни, с лека треска. Но при всички случаи, когато има ухапване, е редно да се потърси здравно заведение, където да се вземат съответните мерки. Ако се случи ухапване, е добре по някакъв начин, ако човек не познава вида змия - да успее да я снима. За да може след това лекарят или друг специалист да се ориентира за какъв вид змия става въпрос. Често хапят неотровни змии. Затова е хубаво да се идентифицира змията, за да може, ако е отровна - да се постави серум, ако не е - да не се слага серум, защото понякога противозмийският серум е доста по-опасен за човека от самата отрова на змията."

Около София най-често срещани са смоковете. С един техен представител ни среща Елеонора, която се грижи именно за змиите в зоопарка.

Елеонора Иванова, служител на столичния зоопарк:
"Той е много любопитен, иначе въобще не налита да хапе, той от любопитство го прави това нещо. Нашите смокове не са опасни, те са повечето тук особено около София водни смокове, които въобще не са опасни. Пипнете го...
- Вие се грижите за тези животни, това е работата Ви и със сигурност много добре познавате характера им. Какво можете да ни кажете за него?
- Ами както човека - всеки човек си има характер, така и животните си имат различен характер всяко едно животно. Примерно питоните са по-агресивни, имаме змии, които са много крокти, може да си ги вадиш, да ги пипаш. Но те свикват и на самия допир, иначе ако не ги пипаме и не се занимаваме с тях, ще са по-агресивни."

И така, за да не разберете колко точно може да бъде агресивна една змия извън терариума на зоопарка, не проявявайте вие агресия, внимавайте къде стъпвате и не оставяйте колата или палатката си отворени, докато летувате. А ако все пак ви ухапе змия, най-добре е веднага да изстискате мястото на ухапването, да ограничите движението и възможно най-бързо - да посетите лекар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Визита на председателя на швейцарския парламент у нас
Визита на председателя на швейцарския парламент у нас
По-високи цени за санирани жилища в Благоевград
По-високи цени за санирани жилища в Благоевград