COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Най-старият храм в община Благоевград е застрашен от срутване

Най-голямата църква в община Благоевград - в село Бистрица, е застрашена от срутване. След последния проливен дъжд покривът на храма "Свети Великомъченик Георги" пропада. Експертна комисия вече е направила оглед за най-спешните ремонти.

от Десислава Малинова
11:44, 14.08.2018
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Храмът "Свети Великомъченик Георги" е първият и най-големия в село Бистрица. На Великден тази година светинята отваря врати за последно.

Георги Бочуков, кмет на село Бистрица: "Аз съм кмет от 2010 година, така съм го заварил до това положение. Камбанарията, купола специално, е в рухнало положение. Стените са напукани. Ремонтът е много голям. Подовата настилка виждате в какво състояние е, картините. Трябва да се ремонтира основно."

Спонсор от Благоевград ще осигури средствата за ремонта, както и за заплащането на труда на строителната бригада.

Николай Енчев, строител: "Най-належащият ремонт е покрива да се открие. Да се сменят греди, дъски, керемиди, всичко. Целият покрив е за смяна. Тук трябва замазка, и стените наново мазилка и изографисване."

Стенописите на храма са наполовина унищожени. Необходими са средства за тяхното реставриране. От Неврокопската епархия изпращат техническо лице, което ще следи ремонта. Строителите се надяват да успеят да поправят покрива до 15 август, за да могат жителите на селото да посетят храма, за да почетат големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Без промяна на времето в следващите дни - облаци и валежи
Без промяна на времето в следващите дни - облаци и валежи
300 км с колело: Как силата на духа надви тялото
300 км с колело: Как силата на духа надви тялото