НОВИНИ

Най-високото отличие за животни отиде при немската овчарка Лука

Лука, 12-годишна немска овчарка, служила в морската пехота на Съединените щати в продължение на шест години, получи най-високото военно отличие за животни, участвали във военен конфликт.

bnt avatar logo
от БНТ
07:35, 06.04.2016
Чете се за: 00:34 мин.
Още

По време на патрулите на Лука, чиято задача на бойното поле е била да пази военнослужещите от мини, не е имало човешки жертви. През 2012 година обаче овчарката губи крака си и получава изгаряния на гърдите, след като попада на самоделна бомба в Афганистан.

;

Собственикът на немската овчарка - сержант Крис Уилингъм, пътува специално до Лондон заедно с домашния си любимец, за да приеме отличието. Лука е 67-мото животно, което получава медала "Дикин", и първото от американската морска пехота.

Серж. Кристофър Уилингъм, собственик на Лука: "Невероятно е да видиш как тренирано животно се справя с тежката работа на бойното поле, без дори за миг да се уплаши. Наистина е много вдъхновяващо".

Медалът "Дикин" е учреден през 1943 година от британската активистка Мария Дикин в чест на животните, използвани по време на Втората световна война. Той се връчва за "отдаденост и преданост на дълга по време на служба в интерес на Военните сили и гражданска защита". Сред лауреатите му са гълъби, кучета, коне и дори една котка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
През просото - офроуд състезание повреди посеви край село Козаревец
През просото - офроуд състезание повреди посеви край село Козаревец
Пребитият професор остава в критично състояние, няма да вижда с едното око
Пребитият професор остава в критично състояние, няма да вижда с едното око