НОВИНИ

Найден Тодоров е новият директор на Софийската филхармония

Диригентът Найден Тодоров е новият директор на Софийската Филхармония. Това стана ясно, след като Министерството на културата публикува резултатите от проведения конкурс за ръководител на сайта си. От тях се вижда, че маестрото е събрал най-много точки, следван от досегашния директор на Софийската филхармония - Светлина Терзиева. От културното министерство потвърдиха информацията за БНТ 2.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
21:37, 27.01.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Двама от четиримата явили се на конкурса за директор на Софийската филхармония са одобрени от Министерството на културата. Това са Светлина Терзиева, която през последните месеци ръководеше Филхармонията, и дългогодишният директор на Държавната опера в Русе - Найден Тодоров. Маестрото обаче е събрал повече точки, затова от понеделник именно той застава начело на Софийската филхармония.

Интересен факт е, че 16 години след Емил Табаков отново диригент излиза начело на Филхармонията. Новината за назначението на Тодоров бързо се разнесе из музикалните среди. Появиха се и слухове, че към Министерството на културата са постъпили обжалвания на решението, но от там отрекоха да са получавали подобни сигнали. Това става и след поредицата от протести и контрапротести пред ресорното министерство, които разделиха музикантите от Софийската филхармония през последните дни.

Членовете на синдикатите се обявиха против организирането на конкурс за директор в последните дни от мандата на правителството в оставка, а останалите музиканти настояха да бъде избран ръководител на институцията. Позицията на културното министерство обаче остава категорична - всички законови изисквания са спазени както при организирането, така и при провеждането на конкурса за нов директор. А след като последните две години музикантите от Софийската филхармония прекараха в смяна на временни директори и конкурси без победител, най-накрая комисията успя да избере нов ръководител в лицето на маестрото, който през следващите пет години ще бъде начело на една от музикалните емблеми на София.

За бъдещите си творчески и професионални идеи в новото си амплоа Найден Тодоров заяви, че ще говори едва когато официално застане на поста. От Министерството на културата заявиха, че това ще се случи идния понеделник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ватикана спира да сече монети с лика на Франциск
Ватикана спира да сече монети с лика на Франциск
Джон МакКейн предупреди Тръмп да не вярва на Путин
Джон МакКейн предупреди Тръмп да не вярва на Путин