НОВИНИ

Не достигат екскурзоводи по Черноморието

Все по често транспортни фирми предлагат туристически услуги. В курортните комплекси те организират еднодневни маршрути, но без гид.

bnt avatar logo
от БНТ
10:21, 27.07.2019
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

За да си добър екскурзовод, се изисква специална подготовка и образование. В тази професия напоследък обаче влизат все повече аматьори. Най-сериозният проблем идва от факта, че услугата се предлага по алеите в курортите.

Костадинка Ортодоксова, Съюз на екскурзоводите в България: Ако застанете на светофара на "Златни пясъци" ще видите колко микробуси отиват до Несебър на тези нерегламентирани фирми, които продават на улицата екскурзии.

Предлагането на екскурзии на улицата не е незаконно, ако са на лицензирани агенции. Офертите им са по-евтини, но по-некачествени, казват от бранша.

Костадинка Ортодоксова: Шофьорите знаят криво-ляво език, отиват примерно в Балчик. Те им разказват тук-таме нещо.

Друг проблем, пред който немалко туроператори се изправят, е намирането на екскурзоводи, владеещи редки езици.

Герчо Герчев - туроператор: Тоест полски, чешки, словашки, унгарски - няма екскурзоводи и като има такава липса, се получава вакуум, който се запълва от други хора.

Краткият сезон и ниското заплащане са сред причините много от екскурзоводите да търсят работа в чужбина, а това води до недостиг на гидове у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голяма авария остави половин Перник без вода
Голяма авария остави половин Перник без вода
Губим 23 млрд. лева заради сивата икономика
Губим 23 млрд. лева заради сивата икономика