COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Не достигат квалифицирани кадри във Варна

Намирането на квалифицирани служители все още е сред основните трудности на работодателите във Варна. Проблемът е още по-голям за сегапрохождащите фирми, които нямат опит с търсенето на кадри. По този повод представители на Бюрото по труда и компаниите, които вече са се сблъскали с проблема, се срещнаха със собствениците на новосъздадени фирми, за да им предадат опита си.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна
15:30, 24.11.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

В туризма, образованието и медицинските услуги има най-сериозен недостиг на работна ръка във Варна. Квалифицираните служители вече работят за големи компании. Така за новосъздадените фирми няма особен избор от кадри.

Божидар Михайлов – директор на “Регионална служба по заетостта” - Варна:
"Сериозно се търсят технически кадри – електроинженери, елекротехници, техници, автомеханици, голямо е търсенето на шофьори за международния транспорт."

Бюрото по труда може да улесни новостартиращите фирми при търсенето на служители. Възможност предлага Оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”.

Божидар Михайлов – директор на “Регионална служба по заетостта” - Варна:
"В рамките на 6 месеца изплащаме заплати и осигуровки за вски един нает, като целта е поне на този начален етап работодателите и работниците да могат да свикнат с работното място."

Големите компании също помагат на новите работодатели със съвети. Светла Златева, която е мениджър “Човешки ресурси”, разказва как е успяла да намери служители за фирмата, в която работи.

Светла Златева – мениджър “Човешки ресурси”:
"С младежките програми, които в момента са към Агенция по заетостта, успяваме да намерим млади хора до 29-годишна възраст, които наистина ни помагат и е факт, че по-голяма част от тях, които започват по тези стажантски програми остават на работа."

Големите компании си сътрудничат и с университетите, като им отправят препоръки за насоките, в които да обучават студентите. Засега обаче подготовката не отговаря напълно на търсенето, обясняват работодателите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Превозвачи излязоха на протест срещу толсистемата
Превозвачи излязоха на протест срещу толсистемата
Най-опасните пешеходни подлези във Варна
Най-опасните пешеходни подлези във Варна