НОВИНИ

Не е имало пожар или взрив на борда на разбилия се руски самолет

Специалисти изясняват причините за катастрофата на руския пътническия самолет Ан-148, при която край Москва загинаха 71 души. Днес бяха намерени и двете черни кутии. Властите обявиха, че на борда не е имало пожар или взрив. Това е първата голяма самолетна катастрофа в световната гражданска авиация за 2018 година.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
18:29, 12.02.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Четири кратки минути до земята и смъртта. Толкова трае трагичният полет по линията Москва - Орск, приключил преждевременно на 35 км, южно от руската столица. Краят му случайно е заснет от охранителна камера.

В Оренбургска област днес е ден на траур. В малкия по руските мерки 200-хиляден Орск всеки един от загиналите е нечий близък.

Целият град скърби. Всеки в града има познати или роднини, които са загинали или които са могли да летят. Много е страшно.

Повечето от жертвите нямат 40 години. Има и три деца. 17-годишният Иля, гордост на училището си, се връщал след участие в олимпиада по обществознание, а 39-годишната Наталия отивала да види трите си дъщери, които издържала на работа в столицата.

Екатерина Закладная, дъщеря на Наталия Мещерякова: До последно вярвахме, че поне някой ще остане жив. Звъняхме по летищата. После обявиха списъците с жертвите. Мама беше предпоследна.

Сред жертвите са и трима чужденци - от Азербайджан, Казахстан и Швейцария. Късметът се е усмихнал на руснак от Сочи, който по лични причини върнал билетите за Орск броени дни преди полета.

Още не са ясни точните причини за катастрофата. Властите обявиха, че на борда не е имало пожар или взрив, атентат е почти изключен. Допуска се техническа неизправност, обледяване или пилотска грешка.

Владимир Пучков, министър на извънредните ситуации на Русия: Планираме спасителната операция да продължи седем дни, защото в района е пълно с отломки, снегът е много, теренът е тежък.

Отломките от самолета са се разпръснали върху площ от 300 декара, където и днес работеха стотици спасители и полицаи. За да бъдат разпознати жертвите, е нужна ДНК експертиза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Благоевградска област стартира подписка за равно заплащане в Европейския съюз
В Благоевградска област стартира подписка за равно заплащане в Европейския съюз
Ръст на туристите в Сапарева баня с 15%
Ръст на туристите в Сапарева баня с 15%