Няма регистриран случай на грип в България, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести. Тази зима се очаква да ни атакуват 4 щама. За първи път за около 10% от хората над 65 години са осигурени безплатни ваксини срещу грип. В Русе обаче доставените дози са наполовина от заявените от личните лекари.

От няколко години Иван Матеев всяка есен си купува противогрипна ваксина.

Иван Мартеев - пациент: Бях готов да си купя, но личният лекар ми каза да не бързам да купувам, ще получим. Аз съм с диабет и каза: ще бъде с предимство.

Иван е сред първите пациенти, които доктор Джиниев имунизира. В листата му са записани около 1800 души над 65 години, а ваксините, които е получил са 90.

доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Тези ситуации в момента се сблъскваме там където не толкова личният лекар е бил активен, а пациентите активно са търсили ваксината. И едва сега правят заявки общопрактикуващите лекари при недостиг на ваксина.

Пред кабинета на доктор Джиниев срещаме жена, която се притеснява, че може да остане без безплатна ваксина.

Венка Маринова: И аз бързам да дойда в първия ден, дето се казва, да не изтърва това положение.
д-р Айдън Джиниев - общопрактикуващ лекар: Ще се постараем да обхванем възможно най-рисковите пациенти. Такива с тежки хронични заболявания, защото реално при тях едно заболяване от грип може да бъде фатално.

Имало и случаи, в които заявените ваксини са повече от желаещите да ги използват. Те ще бъдат преразпределени към местата с недостиг.

доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: За да може да задоволим колкото се може повече хора. Това беше и идеята - първата година какъв е интересът, а той се оказа голям, за да имаме основание да искаме осигуряването на значително по-голямо количество догодина.

Предвижда се през следващите 3 години програмата за безплатни имунизации срещу грип да обхване 25% от хората над 65 години.