НОВИНИ

Не е ясно кога ще започне извозването на опасните отпадъци, намерени в Свищов

Не е ясно кога ще започне извозването на опасните отпадъци, които вчера бяха открити на незаконно сметище в покрайнините на Свищов. От общината в крайдунавският град все още очакват предписанието на проверяващите от Еко инспекцията във Велико Търново, след което шлаката трябва да бъде преместена на специализирана площадка в Пловдив. По-рано днес стана ясно, че в състава на отпадъка има живачни и оловни съединения, но те по никакъв начин не могат да навредят на човешкото здраве.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
11:23, 03.11.2017
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Проверката на еко инспекцията във Велико Търново, показва, че Софийска фирма е трябвало да извози опасният товар от завода в Монтана, до регламентирана площадка в Пловдив. Как обаче шлаката е стигнала до незаконното сметище в Свищов все още не е ясно.

Станислав Станчев, РОСВ - Велико Търново: Отпадъкът е опасен, генериран от рециклирането на оловни акумулаторни батерии от завода в Монтана. Съдържа метални и оловно окиси, които след някакъв вид третиране могат да се извлекат от тази шлака!

Въпреки че според специалистите няма опасност за човешкото здраве, достъпът до незаконното сметище е ограничен.

Генчо Генчев, кмет на община Свищов: Имаме уверението, че до няколко дни тези отпадъци ще бъдат премахнати и ще бъдат взети почвени проби, за да се види какво е увреждането на земната почва. Настояваме веднага да бъдат премахнати от територията на община Свищов!

Законът предвижда глоба за фирмата нарушител в размер от 10 000 до 30 000 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде се лекуват непълнолетните наркозависими?
Къде се лекуват непълнолетните наркозависими?
До 30 септември у нас има 370 молби за закрила на деца бежанци
До 30 септември у нас има 370 молби за закрила на деца бежанци