НОВИНИ

Не са известни мотивите на стрелеца, който уби петима журналисти в Мериленд

Отново стрелба в Съединените щати - мъж стреля в редакцията на вестник и уби петима журналисти. Има и ранени. Извършителят - Джаред Рамос е заловен. От полицията са категорични, че става дума за "умишлена атака", но мотивите все още не са известни. Разследването продължава.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
09:46, 29.06.2018
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Стрелецът нахлул в сградата, където се е помещава офис на издателската група "Капитал газет" и открил безразборна стрелба. В раницата му са намерени димни гранати и боеприпаси.

Бил Крампф, началник на полицията: Има пет жертви и още няколко души, които са в тежко състояние

Полицията реагира светкавично и пристига на мястото на инцидента за около 60 секунди. Нападателят е задържан и отведен за разпит. Според първоначалната информация е отказал да сътруднича на органите на реда и предварително е наранил кожата на пръстите си, за да затрудни идентифицирането си. В медиите се появи информация, че нападателят е Джаред Рамос и че през 2012 година Рамос в изгубил дело за клевета срещу вестникарската група "Капитал газет", която издава вестник Газет в Анапиолис.

Атаката е умишлена, но от полицията не са потвърдили, че съдебният спор е мотивът за нея. Обект на разследване са и заплахите, които изданието е получило в социалните мрежи.

Бил Крампф, началник на полицията: Знаем, че е имало заплахи, отправени към Газет през социалните мрежи. Опитваме се да идентифицираме профила, от който са пратени.

Беше като на война, няма нищо по-ужасяващо от това да седиш под бюрото си и да чуваш как някой презарежда - така описват преживяванията си журналистите от вестника. Те обаче са категорични, че подготвяният за утре брой ще излезе. Жителите и гостите на Анаполис са ужасени от случилото се.

Дойдохме тук са си починем... а градът беше под обсада - полиция, хеликоптери. Ужасно е... тъжно е, че това се случва в Америка...
Винаги си мислиш, че това не може да се случи в родния ти град. Да знаеш, че е толкова близо. Да гледаш новините и да знаеш че ти са на пешеходно разстояние от това...

Жертвите на стрелбата вече са идентифицирани, всички са служители на изданието Капитал, което излиза от 1884 година.

Белия дом остро осъди нападението срещу журналисти и изказа съболезнования на семействата на загиналите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валери Симеонов с изявление по повод решението на ЮНЕСКО за парк Пирин
Валери Симеонов с изявление по повод решението на ЮНЕСКО за парк "Пирин"
Смолян бавно се съвзема от пороя и наводненията
Смолян бавно се съвзема от пороя и наводненията