НОВИНИ

Страх сред нелегалните имигранти в Америка след новите правила

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви, че не се готви масова депортация на нелегални имигранти, но ще ускорят процесът за криминално проявените. Въпреки това общностите на незаконно пребиваващите са обхванати от страх и тревога след обявяването на засилени мерки за изселването им от Съединените щати.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
18:09, 23.02.2017
Чете се за: 01:02 мин.
По света

29-годишната Хилда Рамирес и синът й Иван са подслонени в имот на презвитерианската църква "Сейнт Ендрю" в Остин, щата Тексас. Нелегалната имигрантка е там от февруари миналата година, тъй като е подлежала на депортация дори по либералното законодателство от времето на президента Барак Обама.

Хилда Рамирес, нелегален имигрант в САЩ: Имиграционните ни оставиха в една много студена стая. Уплаших се много. Не знаех къде да потърся помощ.

Хилда е получила помощ от местна неправителствена организация. Нейни служители разказват, че през последната седмица - откакто администрацията на Тръмп предприе масови рейдове срещу нелегални имигранти, телефоните не спират да звънят.

В Сан Диего, Калифорния, местен жител, представящ се само с фамилията си Лейн, споделя опасенията си, че съпругата му нелегален имигрант, може да бъде прогонена в родината й Мексико.

Лейн, съпруг на нелегална имигрантка в Сан Диего: Децата ни - на 6 и на 7 години, знаят когато ги оставяме на училище сутрин, че е възможно майка им да не си е вече у дома, когато се върнат.

Междувременно в Гватемала - една от трите латиноамерикански страни с най-голяма имигрантска общност в Съединените щати, министърът на вътрешната сигурност Джон Кели се опита да уталожи напрежението.trump

Джон Кели, министър на вътрешната сигурност на САЩ: Няма да има масови арести. Но когато някой бъде задържан, ще премине през правосъдната ни система. Съдилищата ще решават какво да му се случи.

Според обявените във вторник нови антиимигрантски мерки Вашингтон ще гони не само осъжданите, но и такива чужденци, срещу които само са повдигнати обвинения. Кели пристигна днес в Мексико заедно с държавния секретар Рекс Тилърсън за преговори по въпросите за миграцията и двустранната търговия. Още преди да започнат разговорите им обаче мексиканското правителство предупреди, че плановете на американската администрация да пропъжда имигранти от всякаква националност на територията на Мексико ще доведат до спиране на всякакво сътрудничество от тяхна страна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връчват годишната награда за инвеститор на годината
Връчват годишната награда за инвеститор на годината
Убиецът на Георги от Борисовата градина ще бъде съден като непълнолетен
Убиецът на Георги от Борисовата градина ще бъде съден като непълнолетен