НОВИНИ

Не успяха да преместят проблемната цистерна в Хитрино

Проблемната цистерна, от която все още изтича газ в Хитрино, днес не можа да бъде изведена от центъра на селото. Утре ще бъде направен повторен опит. От прокуратурата официално обявиха и причината за инцидента. Влакът е навлязъл с висока скорост в селото, което е довело до дерайлирането му. Имало е изтичане на газ и след досега му с горяща наблизо печка се е стигнало до взрив.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска Здравка Русева, Борис Колев
17:58, 19.12.2016
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Кметът на Хитрино коментира обявените от експертизата резултати.

Нуридин Исмаил: "Още в самото начало изразих това като мое виждане, че това ще бъде водеща версия. Хората бяха притеснени от скоростта, с която навлизат влаковете в гарата. Точно тези мотриси, с тези емблеми. Нашия призив, от тук нататък е да се спазват правилата, ако те се спазваха тези неща едва ли биха се случили в такива размери."

Хората ще могат да се върнат в селото, едва след като се премести проблемната цистерна. Днешният опит е бил неуспешен.

Днес имаше обществен съвет, на който се срещнаха представители на кризисния щаб с хора от селото.

Мадлена Масларова пристигнала от чужбина, защото в злополучната сутрин майка й била сама и безпомощна в къщата си съвсем близо до гарата. Тъй като не знаели нищо за нея, семейството пуснало съобщение в социалната мрежа.

Илхан Хасан: "Очакваме час по-рано да си влизаме, да се съберем семействата. Понеже семейството е на друго място, аз съм на друго място. От една седмица не се виждаме, само по телефоните се чуваме."

Срещата с жителите на Хитрино, продължи 15-20 минути, на която със снимков и видеоматериал е била разяснена ситуацията.

Николай Николов, директор на ГД на ПБЗН: "Зададоха ми въпросите дали ще има достатъчно хора да замерват средата, така че да са убедени в своята безопасност, ще остане ли още полицейската охрана, на което казахме да и на двата въпроса. Третия въпрос беше дали ще се мери почвата, заразена ли е т.н. На този въпрос отговорихме с „да"."

Николов каза още, че от тази сутрин екипи на електроснабдителното дружество работят по отстраняване на авариите в южната част на селото.

Николай Николов, директор на ГД на ПБЗН: "Идеята е, след като хората си влязат в къщите и се убедим, че са вътре, да можем максимално бързо да пуснем тока. Ако няма хора вътре, пускайки електричеството, голям е рискът да предизвикаме пожар."

Николов допълни, че се работи денонощно, но предпазливо заради сложната и рискова ситуация. Всяка от цистерните тежи 60 тона и се повдига сантиметър по сантиметър с кранове в продължение на час и половина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хора от с. Долец събраха половин тон храни за Хитрино
Хора от с. Долец събраха половин тон храни за Хитрино
Пиене на козметичен продукт уби десетки хора в Русия
Пиене на козметичен продукт уби десетки хора в Русия